Mesterinstruktør og dobbelt Oscar-vinder er død

lørdag d. 14. april 2018 kl: 10. 15 Af: Peter Koch

Han døde 86 år gammel.

Den tjekkiske oscarvinder Miloš Forman er død. Det skriver Reuters, der henviser til det tjekkiske nyhedsbureau CTK.

Miloš Forman døde 86 år gammel efter en instruktørkarriere, der gjorde ham kendt over hele verden. I 1975 stod han bag filmen One Flew Over the Cuckoo’s Nest (Gøgereden på dansk), og med filmen skrev Miloš Forman verdenshistorie.

Filmen modtog nemlig Oscar-statuetter for “bedste instruktør, bedste mandlige hovedrolle, bedste kvindelige hovedrolle, bedste film og bedste manuskript.” Det er meget få film, der har modtaget de fem så eftertragtede statuetter, og alene derfor går Miloš Forman over i historien.

Flere priser

Han var dog ikke færdig med at imponere med sin filmkunst, og i 1984 instruerede han filmen Amadeus, der der fortolkede Wolfgang Amadeus Mozarts liv med så stor succes, at filmen blev belønnet med hele otte Oscar-statuetter, herunder “bedste film, bedste instruktør og bedste mandlige hovedrolle.”

Døde omringet af familie og venner

Ifølge Reuters døde Miloš Forman i USA fredag, 13. april, efter kort tids sygdom.

– Han var omringet af familien og hans nærmeste venner, lyder det fra hans hustru, Martina, ifølge Reuters. Reuters skriver, at Miloš Forman blev født i Tjekkiet i 1932, men i 1968 flyttede han til USA, hvor han blev statsborger i 1970’erne.

Kilder: ReutersWikipedia

Del din kommentar

Forsiden lige nu