MGP-musik sætter ord på børns følelser

lørdag d. 20. februar 2016 kl: 12. 30 Af: Elo Christoffersen
 

MGP-sange kan hjælpe børn og unge med at udtrykke deres egne følelser, siger professor i musikpædagogik.

Venskab, kærlighed og det at være god nok er nogle af de emner, der bliver sunget om til børnenes melodigrandprix 2016, som ruller over skærmen lørdag aften.

En af de ti MGP-finalister er Edda på 11 år. Hun skrev sangen ” Helt okay” på ti minutter, og den handler om, at man skal være sig selv.

Hun valgte det budskab, fordi hun tror, at de fleste har prøvet ikke at føle sig gode nok.

– Min sang handler om, at det er vigtigt at være sig selv og holde fast i de værdier, man har, fordi man er god nok, som man er, siger hun og fortsætter:

– Alle har ligesom følt, at de ikke var gode nok på et tidspunkt i deres liv. Så jeg tænkte, at alle kunne relatere til det emne.

Her er vinderen af MGP 2018

Finalister udtrykker sig om emner

Mange af MGP-finalisterne udtrykker sig om emner, som de fleste jævnaldrende kan relatere til. Ifølge Inge Marstal, professor i musikpædagogik, kan musik hjælpe lytterne med selv at udtrykke sig.

– Musikken kan helt afgjort hjælpe andre børn med at udtrykke sig. Hvis man er i samme situation og kan identificere sig med indholdet i den sang, man lytter til, føler man sig måske ikke helt så alene, fortæller Inger Marstal.

Relaterbare sange om at være teenager eller om at savne nogen kan hjælpe lyttere, der gennemgår det samme med at sætte ord på deres følelser.

Kom til finalen med en kærlighedssang

Sofie og Augusta på 9 år kom videre fra de indledende workshops og endte blandt de ti finalister ved at synge en kærlighedssang. Den handler om en pige, der ikke tør afsløre sine sande følelser for en sød dreng.

Til spørgsmålet om det er en bestemt dreng, der har inspireret dem til at skrive sangen, lyder der et resolut nej. Og i den virkelige verden ville de skam heller ikke turde fortælle drømmedrengen om deres følelser.

I sangen synger de i stedet, at han er “sommerfugle og kærlighed”.

Spontane følelser

Ifølge Inge Marstal kan børn udtrykke det, som de helt spontant føler igennem musik. Og det kan faktisk gavne dem at udtrykke følelser på en helt anden måde, end de er vant til.

– Musik er jo ikke en følelse i sig selv, men det er en måde at blive rørt på og udtrykke sig på. Når man kan synge, er det en anden form for udtryk end tale. Derfor tror jeg, at børn nemmere kan synge de følelser, de har, end sige dem med ord, siger hun.

En af dette års MGP-deltagere har også selv prøvet at relatere sig til en MGP-sang.

– Jeg blev meget rørt af den sang, der vandt i 2012. Sangen handlede om kærlighed, og det har jeg meget af i min krop, siger Tayib på 12 år, der er en del af trioen Bølle.

Børn kan blive mere fantasifulde af MGP

MGP sendes i aften klokken 20 på DR1 og foregår i Forum Horsens. Billetterne blev udsolgt halvanden time efter at de blev sat til salg 9. november.

/ritzau/

Del din kommentar

Forsiden lige nu