Når dronning Elizabeth dør bliver hidtil hemmeligholdt plan sat i værk

mandag d. 20. marts 2017 kl: 12. 03 Af: Peter Koch
BRITAIN-ROYALS-COMMONWEALTH, Dronning Elizabeth II
Der er lagt helt specifikke planer for, hvad der skal ske, når dronning Elizabeht dør. Arkivfoto: Scanpix/Ben Stansall

Det uundgåelige vil ske en dag. Og i det britiske kongehus er man meget godt forberedt.

Det vil ske en dag, at dronning Margrethe dør. Det samme vil ske for dronning Elizabeth, der er det britiske kongehus’ monark. The Guardian har nu løftet sløret for, hvad der præcist kommer til at ske den dag, Storbritannien står uden dronning.

Dronningens privatsekretær, Sir Christopher Geidt, har til opgave at informere landets premierminister om, at dronningen er død. Den siddende premierminister hedder Theresa May, og er hun også landets politiske leder, den dag Elizabeth dør, bliver det hende, der først får at vide, at dronningen er død.

Kommandovejen

Da Elizabeths forgænger, George VI, døde i 1952, blev nyheden spredt telefonisk til premierministeren. Dengang sørgede såkaldte “omstillingsdamer” for, at der blev skabt forbindelse fra den ene telefon til den anden, og for at de ikke skulle opsnappe nyheden (og sprede den), blev der brugt kodeord for at informere om den sørgelige nyhed.

Sådanne kodeord findes den dag i dag. For dronning Elizabeths død har kodeordene hidtil været “London Bridge er nede.” Hører premierministeren disse ord, betyder det, at dronningen er død.

Først herefter bliver nyheden spredt ud over landets grænser. Elizabeth er dronning for en række andre lande end England, og statsoverhovederne i disse lande får nyheden overbragt. Herefter følger en række andre nationers ledere, og så bliver nyheden spredt ud til offentligheden.

Det gjorde de bare ikke: Sådan har stjernerne dummet sig foran de kongelige

Hvor hurtigt vil det gå?

Hvor lang tid, der går, fra dronningen dør, og til at alverdens medier hører det, det er ikke til at sige. Sikkert er det, at nyheder af den karakter, er blevet overbragt hurtigere og hurtigere, som årene er gået.

Da George VI døde i 1952, blev nyheden først bragt af BBC fire timer efter, at kongen blev fundet død. Da prinsesse Diana døde i 1997, fik de første journalister det fortalt 15 efter, at Diana blev erklæret død.

Når nyheden rammer verdenspressen sker det først hos nyhedsbureauet “Press Association”, herefter bliver historien spredt blandt resten af verdens nyhedsmedier. I mellemtiden har en soldat i officiel sørgeuniform placeret sig foran Buckingham Palace, og kongehusets hjemmeside vil skifte karakter og udseende.

Kongehuset i chok: Dronningens læge dræbt

Og da vil det være officielt; at dronningen er død.

Du kan læse mere om de forberedelser og det arbejde, der forløber i forbindelse med dødsfaldet hos The Guardian.

Del din kommentar

Forsiden lige nu