Ni symptomer på Kim Larsens kræftsygdom

torsdag d. 4. januar 2018 kl: 13. 30 Af: Uffe Dahl

Danmarks 72-årige nationalskjald har fået prostatakræft og er lige nu i behandling. Og kræft i prostata rammer typisk også ældre mænd. Sygdommen udvikler sig som regel langsomt.

Onsdag kom det frem, at den danske musiker Kim Larsen er ramt af prostatakræft. Det er den kræftform, som oftest rammer danske mænd.

På trods af kræftsygdom: Kim Larsen er på vej i studiet

Men kender du de vigtige symptomer på Kim Larsens kræftsygdom, som du skal holde øje med?

Du kan se dem i galleriet her over.

Problemet med sygdommen er, at symptomer på prostatakræft opstår sent. I begyndelsen er der ofte slet ingen symptomer.

Markant flere overlever

Ifølge Kræftens Bekæmpelse rammer prostatakræft sjældent personer under 50 år og er mere almindeligt, jo ældre personen er.

Antallet af personer, der får stillet diagnosen, har været stigende gennem de seneste omtrent 70 år – og stigningen har været markant højere de seneste 20 år.

Det skyldes formentlig, at det er blevet nemmere at stille diagnosen.

Antallet af personer, der dør af sygdommen, er uændret gennem mange år.

Overlevelsen efter diagnosen prostatakræft er væsentlig forbedret siden 1995.

Fakta om Kim Larsens kræftsygdom

* Prostatakræft rammer omkring 4365 mænd hvert år. Den ses typisk hos ældre mænd. Kim Larsen er 72 år gammel.

* Forstørrelse af prostata er ikke kræft. Dog kan kræft i prostata give de samme symptomer. Hvis symptomerne udvikler sig over kortere tid, og særligt hvis de optræder i 40-50-årsalderen, kan de være tegn på kræft i prostata.

* Ifølge Kræftens Bekæmpelse bør man opsøge sin læge, hvis der er blod i urinen eller i sæden. Hvis der er aftagende eller manglende sædmængde, blærebetændelse, vedvarende smerter og rejsningsbesvær.

Man bør også tale med sin læge, hvis man oplever slap stråle og hyppig vandladning om natten, besvær med at komme i gang med at tisse og ukontrollerbar vandladningstrang. Det er dog almindeligt, at ældre mænd oplever det.

* Mange mænd med kræft i prostata får aldrig symptomer på sygdommen. Sygdommen vil ofte udvikle sig langsomt. Hos mellem 30-50 procent af de mænd, der får konstateret prostatakræft, er sygdommen ikke livstruende.

Afsløring: Derfor aflyser Kim Larsen flere koncerter

Mange lever med en lille kræftknude, uden at den bliver opdaget. Det kan tage flere årtier, før kræftknuden vokser eller spreder sig.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse.

Del din kommentar

Forsiden lige nu