Ny dokumentar: BS og de sidste elefanter

søndag d. 15. november 2015 kl: 10. 00 Af: Elo Christoffersen
 

TV 2-program følger B.S. Christiansen til Kenya, hvor han forsøger at gøre en forskel for Afrikas truede dyr og i kampen mod krybskytter.

Hvert 15. minut dræber krybskytter en elefant i Afrika. Det er næsten 100 elefanter om dagen. Også næsehornene er jaget vildt. Forskere har slået alarm – begge dyrearter kan være udryddet inden for 15 år, hvis ikke man gør noget nu, skriver TV2 i en pressemeddelelse.

I ’BS & De sidste elefanter’ onsdag 18. november på TV 2 rejser den tidligere jægersoldat B.S. Christiansen til Kenya for at undersøge, hvorfor de prægtige dyr dræbes, og hvordan vi får stoppet korruption og krybskytteri.

Solen skinner på kendt vejrvært: Gift og skal have barn

Samtidig deltager BS i et af verdens hårdeste motorløb til fordel for de truede dyr. Hurtigt viser det sig, at BS er kommet på noget af en opgave i forsøget på at gøre en forskel for Afrikas truede dyr.

Forskere: Afrikas vilde elefanter kan være udryddet inden 2030

I Afrika bliver op imod 35.000 elefanter slået ihjel af krybskytter om året. Det svarer til næsten ti procent af de knap 400.000 elefanter, der er tilbage på det afrikanske kontinent. Forskere advarer om at de vilde elefanter kan være udryddet inden 2030.

– Det har været en øjenåbner for mig at rejse i Afrikas natur og besøge Kenyas nationalparker og snakke med de folk, der arbejder der. Det er en blanding af fattigdom og korruption, der gør det svært at beskytte de store dyr i parkerne. For nogle af de fattige familier i Kenya er krybskytteri deres eneste måde at få penge til mad på, siger B.S. Christiansen.

Verdens hårdeste motorløb

Under sit ophold i Kenya vælger B.S. Christiansen at deltage i et af verdens hårdeste offroad-motorløb, Rhino Charge, som har til formål at samle penge ind til at opføre hegn omkring Kenyas nationalparker, der skal beskytte de truede elefanter og næsehorn mod krybskytter.

– Da jeg blev spurgt, om jeg ville deltage i løbet for at samle penge ind til de truede dyr, måtte jeg bare være med. At bidrage til at redde dyr som elefanter og næsehorn fra udryddelse er en hjertesag for mig og har været det gennem flere år, siger B.S. Christiansen.

I de år, løbet er blevet kørt, er der samlet 72 millioner kroner ind til de truede dyr. B.S. Christiansen er med på et delvist dansk hold, der i en stor specialbygget firhjulstrukket bil på 10 timer skal gennemføre off-road-løbet, der foregår i et af verdens mest dramatiske terræner. Den bil, der kører den kortest mulige rute igennem 13 checkpunkter, vinder.

Men terrænet er fyldt med bjerge, klipper, lumske huller og svært fremkommelig bush, der gør det næsten umuligt for holdene at køre den direkte vej, som er nødvendig for at vinde løbet. At terrænet er tæt på umuligt, får holdet i deltagerbil nummer 64 med BS ombord hurtigt at føle på egen krop.

Fattigdom og korruption

BS møder på sin rejse gennem Afrika mange af de mennesker, der dagligt har viet deres liv til at beskytte de truede dyrearter.

– Det er virkelig gået op for mig, hvor svært det er at skåne dyrene pga. fattigdom og korruption. Vagter, politi og andre myndigheder får en minimal løn. Og mange ser det som en genvej til større velstand at hjælpe krybskytterne. Det er meget svært at bekæmpe, når indtægterne for elfenben og horn fra næsehorn er så store. Den skræmmende virkelighed er, at vores børn eller børnebørn måske aldrig komme til at opleve den vilde elefant. Og det gør mig helt vildt ked af det, siger B.S. Christiansen.

TV2 afslører ny satsning: Skal du se med?

Han opfordrer til, at vi alle gør en indsats for at stoppe efterspørgslen – primært fra Østen – på elfenben og horn, så vi bevarer elefanter og næsehorn i den storslåede natur på vores fælles jordklode.

’BS & de sidste elefanter’ bliver vist på TV 2 onsdag 18. november klokken 20.50. Programmet er produceret med støtte fra Danidas Oplysningsbevilling.

Del din kommentar

Forsiden lige nu