Anders Fogh: - En kæmpe skandale

Undersøgelsen af hjemsendelserne i Forsvarets Efterretningstjeneste bør være offentlig, mener Anders Fogh

Udgivet Opdateret

Selv om Venstre er en del af regeringen, kommer tidligere partiformand og statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) med en klar kritik af den.

Det er en "kæmpe skandale", at undersøgelsen af hjemsendelserne i Forsvarets Efterretningstjeneste skal foregå bag lukkede døre.

Før regeringsdannelsen opfordrede han til at lukke sagen "hårdt og brutalt", så den nye regering kunne se frem uden at være tynget af tidligere skærmydsler.

- Absolut ikke

I stedet blev der enighed om at nedsætte en kommission, der skal undersøge hjemsendelserne bag lukkede døre. Fogh mener dog, at det bør være en offentlig undersøgelse, hvis det endelig skal undersøges.

- Undersøgelsen af, hvorfor de pågældende medarbejdere er blevet hjemsendt, skal foregå bag lukkede døre, hvilket, jeg mener, er en kæmpe skandale.

- Jeg mener ikke, at man har fundet en passende løsning. Absolut ikke, siger han i forbindelse med et fødselsdagsinterview, da han fylder 70 år.

Ikke hold i kritik

Hjemsendelserne har været undersøgt, før det blev foreslået i regeringsgrundlaget fra december 2022.

Et år før nåede tre landsdommere frem til, at der ikke var hold i den benhårde kritik af tjenesten, som Tilsynet med Efterretningstjenesterne kom med i august 2020.

Kritikken fik den socialdemokratiske regering til at hjemsende FE's øverste chef, Lars Findsen, tidligere FE-chef Thomas Ahrenkiel og tre andre FE-medarbejdere.

- Grænser til det uansvarlige

Den nye SVM-regering lægger op til, at den nye kommissions arbejde skal foregå bag lige så lukkede døre som den gamle.

Professor emeritus i strafferet Jørn Vestergaard kalder det naturligt, at den nye kommission gør det, fordi det handler om de samme oplysninger.

- Selvfølgelig har offentligheden et legitimt behov for størst mulig åbenhed om de forskellige udløbere af FE-sagen.

- Men det grænser til det uansvarlige, at en tidligere statsminister blander sig så direkte i, hvordan sagerne skal håndteres, siger han i en skriftlig kommentar.

En mærkesag

Før folketingsvalget i november sidste år var der bred enighed i Folketinget om en omfattende undersøgelse af FE-sagen.

Men i regeringsgrundlaget var der blandt Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne blot enighed om at undersøge hjemsendelserne.

For Venstre var det under valget en mærkesag at få undersøgt sagen, mens Socialdemokratiet var mere nølende.

- Problematisk at sadle om

Jørn Vestergaard fremhæver, at det i straffesagen mod Lars Findsen er op til domstolene at afgøre, hvad offentligheden skal have indsigt i.

- I Findsens tilfælde er der allerede rejst tiltale, så det er problematisk at sadle om, siger han og advarer om en glidebane.

Fogh ser ikke nogen modsætning i, at han mener, at sagen oprindeligt burde være klappet af internt, og at han nu kræver fuld offentlighed.

Venstre er ikke vendt tilbage på Ritzaus henvendelser.

På Venstres landsmøde opfordrede Anders Fogh Rasmussen sin efterfølger Jakob Ellemann-Jensen til at droppe sagen om Forsvarets Efterretningstjeneste. Det gjorde han ikke.
På Venstres landsmøde opfordrede Anders Fogh Rasmussen sin efterfølger Jakob Ellemann-Jensen til at droppe sagen om Forsvarets Efterretningstjeneste. Det gjorde han ikke.

DET VED VI OM TILTALEN

Den hjemsendte chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, er fredag blevet tiltalt for læk af statshemmeligheder.

Det oplyser anklagemyndigheden, der kun i grove træk fortæller om tiltalen. Når sagen kommer for retten, vil sagens anklager kræve lukkede døre, så der ikke bliver adgang for tilhørere eller journalister.

Sagen er rejst som en domsmandssag. Det betyder, at anklagemyndigheden mener, at der maksimalt skal være tale om tre år og 11 måneders fængsel.

Her er, hvad vi ved om tiltalen:

* Der er rejst tiltale efter to paragraffer i straffeloven:

Den ene er paragraf 109, stk. 1, som handler om at røbe statshemmeligheder.

Den anden er paragraf 152, stk. 2, som handler om som offentligt ansat - eller tidligere offentligt ansat - at have videregivet fortrolige oplysninger under særligt skærpende omstændigheder.

* Tiltalen drejer sig om seks forhold. Lars Findsen skal have afsløret hemmelighederne over for i alt seks forskellige personer, heraf to journalister.

* Forholdene i anklageskriftet strækker sig over en periode på 16-17 måneder, mens Findsen var hjemsendt fra sin tjeneste i FE.

* Lars Findsen nægter sig skyldig.

Kilde: Anklagemyndigheden
Powered by Labrador CMS