Grev Ingolf fylder 85 år 

- Jeg kan ikke huske andet, end at de andre børn i skolen sagde: "Nå, du blev ikke konge alligevel"

Offentliggjort

Grev Ingolf: Fra tronfølger til tilfreds godsejer

Grev Ingolf var kun 13 år, da tronfølgeloven i 1953 ændrede hans livsbane. I stedet for at blive konge efter sin far, arveprins Knud, blev det besluttet, at hans kusine, prinsesse Margrethe, skulle overtage tronen efter Frederik IX.

Selvom han mistede sin plads i tronfølgen, har Grev Ingolf aldrig følt vrede eller bitterhed. Han har levet et tilfredsstillende liv som greve af Rosenborg og har været aktiv i forskellige velgørenhedsprojekter, herunder Julemærkemarchen, som har indsamlet rekordbeløb til velgørenhed.


Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Grev Ingolf var 13 år, da noget afgørende skete.

Indtil da skulle hans far, arveprins Knud, være konge efter Frederik IX. Når Knud døde, ville det blive Ingolfs tur.

Det ændrede tronfølgeloven i 1953 - nu var det hans kusine, prinsesse Margrethe, der skulle følge sin far, Frederik IX.

Grev Ingolf har fortalt, at han hverken har været vred eller bitter.

- Det kom jo bare, og jeg kunne ikke gøre hverken fra eller til.

Har gjort det godt 

Han har tilføjet, at dronning Margrethe har gjort det rigtig godt, og at det har passet ham fint at være greve.

Det gentog han i et nyligt interview med Billed-Bladet. Men han lagde den tilføjelse til, at der ikke blev talt om lovændringen i barndomshjemmet på Sorgenfri Slot ved Lyngby.

I stedet fik han det at vide i skolen.

- Jeg kan ikke huske andet, end at de andre børn i skolen sagde: "Nå, du blev ikke konge alligevel".

Fylder 85 år 

Grev Ingolf, der fylder 85 år den 17. februar, frasagde sig siden titlen prins til Danmark og arveretten til tronen. Det skete, da han i 1968 giftede sig med den borgerligt fødte Inge Terney.

I stedet fik han titlen greve af Rosenborg.

De nygifte flyttede ind på godset Egeland ved Øster Starup nord for Kolding, hvor grev Ingolf i mange år drev land- og skovbrug på de 327 tønder land.

Grev Ingolf og hans hustru, Sussie af Rosenborg, var blandt gæsterne i Aarhus Domkirke, da tronskiftet blev markeret med en festgudstjeneste den 21. januar 2024.

Grevinde Inge døde af en kræftsygdom i 1996, og et par år efter mødte han Sussie Hjorhøy, der er jurist. De blev gift i 1998 og boede i mange år på Egeland uden dog at dyrke jorden, som blev forpagtet ud.

For to år siden blev godset solgt, og ægteparret flyttede ind i et nyt moderne hus, som ligger tæt på den gamle adresse.

Jævnlig kontakt 

De har jævnlig kontakt til den kongelige familie på Amalienborg, som inviterer til runde fødselsdage og andre større begivenheder.

Senest var greveparret blandt gæsterne, da tronskiftet i januar sidste år blev markeret med en festgudstjeneste i Aarhus Domkirke og frokost på Marselisborg Slot.

Grev Ingolf er protektor for blandt andet Landsgardeforeningen, der er en sammenslutning af danske bygarder, ligesom han og grevinde Sussie støtter Julemærkemarchen, der indsamler penge til Julemærkehjemmene.

Rekordbeløb 

I december kunne de overrække et rekordbeløb til hjemmene. Knap halvanden million kroner var det lykkedes at indsamle til børnene, hvilket er den hidtil største donation.

Grev Ingolfs søster, prinsesse Elisabeth, døde i 2018, og broren, grev Christian, i 2013.

Selv om grev Ingolf har frasagt sig sin prinsetitel og arveret til tronen, modtager han apanage fra staten. I 2024 drejede det sig om cirka to millioner kroner.

Powered by Labrador CMS