Hübbe bryder ud af kontrakt

Efter 16 år som balletmester for Den Kongelige Ballet har Nikolaj Hübbe valgt at trække sig før sit kontraktudløb i 2026

Offentliggjort Sidst opdateret

Efter 16 år som balletmester for Den Kongelige Ballet har Nikolaj Hübbe valgt at trække sig før sit kontraktudløb i 2026.

Derfor har han indgået fratrædelsesaftale med teatret.

Det skriver Det Kongelige Teater i en pressemeddelelse.

Nikolaj Hübbe har siden 2008 haft ansvar for Den Kongelige Ballet og meddelte allerede i foråret, at han ikke ønskede at forlænge sin kontrakt, der løb til 2026.

Det største privilegie

Men efter en længere sygemelding har han valgt at stoppe nu.

- Det har på alle måder været det største privilegie i min professionelle karriere at have haft det kunstneriske ansvar for et af de bedste balletkompagnier i verden samt en af de ældste balletskoler. 

- Med titlen som balletmester følger også ansvaret for at give stafetten videre i rette tid, derfor har jeg valgt at stoppe nu, udtaler Hübbe i pressemeddelelsen.

Der er lige nu ved at blive lavet store ændringer på balletskolen.

Det Kongelige Teater lukker fem klassetrin på balletskolen og afskaffer årlige stopprøver, hvor elever kan smides ud.

Fremover vil ingen elever blive optaget på balletskolen før 5. klasse. 

Balletmester Nikolaj Hübbe

Store ændringer

De nuværende elever i indskolingen får lov at fortsætte, da hverken eksperter eller et tilsyn gennemført i foråret har identificeret et akut trivselsproblem, lyder det.

Derudover indføres der et loft for, hvor mange forestillinger balletbørn må medvirke i, har bestyrelsen og teaterchef Kasper Holten besluttet.

De store ændringer på balletskolen kommer, efter at en lang række tidligere elever sidste efterår stod frem i Politiken og beskrev et miljø med psykisk og fysisk vold.

17 tidligere elever kunne fortælle avisen, at de under deres ophold på skolen udviklede spiseforstyrrelser. Andre udviklede angst og depression.

Blandt andet fordi ansatte på balletskolen angiveligt skulle have opfordret normalvægtige ned til niårsalderen til at tabe sig.

Kort om Nikolaj Hübbe

Uddannet fra Det Kongelige Teaters Balletskole. Ansat som danser ved Den Kongelige Ballet i 1984 og ved New York City Ballet i 1992. Gennem sin balletkarriere dansede Nikolaj blandt andet hovedpartier i Bournonville- og Balanchineballetter. 

Ansat som balletmester ved Det Kongelige Teater i 2008. Her har han blandt andet stået bag nyopsætninger af klassikerne Napoli, Giselle, Svanesøen, Et folkesagn og Sylfiden, og han har lanceret nye formater som f.eks. Dans2go, Hübberiet, Giant Steps og Koreorama.

Mobbet af lærende 

Undervisningsmiljøet har ifølge en række elever været baseret på frygt, og eleverne blev mobbet af lærere på skolen, har de fortalt.

Som følge af det blev en uvildig undersøgelse af advokathuset Horten søsat.

Horten modtog 97 indberetninger i forbindelse med den uvildige undersøgelse.

Langt størstedelen vedrører perioden fra 2010 og frem til i dag.

Horten har gennemført 53 interviews, hvor i alt 68 personer har deltaget.

Både teaterchef Kasper Holten og balletmester Nikolaj Hübbe fik på den baggrund en "påtale" fra bestyrelsen. 

Af advokatundersøgelsen fremgik det, at forholdene på skolen er blevet bedre, som tiden er skredet frem.

Powered by Labrador CMS