- Jeg vil ikke forsvare Dagmar Overbys handlinger
- Det er også en film, der handler om kvinders udsathed i det hele taget. Det er også paralleller, man kan drage til i dag, og man kan give en stemme
Mens regeringen for snart ni måneder siden hævede abortgrænsen fra 12. til 18. uge, er adgangen til abort ifølge Amnesty International stærkt begrænset i flere end 100 lande. Herunder i Polen, der alene tillader abort i voldtægtssager, i incestsager, eller hvis den gravides helbred eller liv er i fare.
Så kontrasterne var store under optagelserne til sort-hvid-filmen "Pigen med nålen", der får biografpremiere 23. januar.
Største seriemorder
Filmen blev indspillet i Polen og handler om danmarkshistoriens største seriemorder: Englemagersken og Menneskedyret Dagmar Overby, der i 1921 blev dømt for drabene på ni spædbørn, som kvinder i ulykkelige omstændigheder havde givet hende, i troen på at hun ville finde et fint hjem til dem. Dengang var abort ikke en mulighed og kunne være livstruende at fremprovokere selv.
Det er Trine Dyrholm, der besjæler mennesket over dyret i Dagmar Overby.
- Jeg plejer at sige, at privilegiet som skuespiller er at få lov til at låne en karakters øjne og se verden fra deres perspektiv, siger hun og fortsætter:
- Den verden, vi lever i, bliver mere og mere polariseret og graver grøfter. Det er et tema for mig, at vi bliver nødt til at møde andre perspektiver end vores eget med åbenhed og nysgerrighed for måske at kunne lære noget i stedet for at møde det med frygt og afskrivning. Så kan vi forhåbentligt måske komme lidt tættere på hinanden, siger Trine Dyrholm.
Grufulde handlinger
- Jeg vil ikke forsvare Dagmar Overbys handlinger. De er grufulde. Men jeg vil gerne prøve at forstå hendes perspektiv. Jeg vil gerne prøve at lære noget af, hvad hun har stået med af kaos inde i sig, og hvilket samfund hun har levet i.
"Pigen med nålen" udspiller sig i København kort efter Første Verdenskrigs afslutning i Danmark i 1918 og centrerer sig om den ludfattige unge kvinde Karoline, spillet af Vic Carmen Sonne.
Hendes mand, i skikkelse af Besir Zeciri, er ikke vendt hjem fra krigen, og da direktøren på den fabrik, hun er syerske på, portrætteret af Joachim Fjelstrup, bejler til hende, tager hun imod.
Ikke fin nok
Hun bliver gravid, men er ikke fin nok til direktørfamiliens matriark.
I desperation dykker hun ned i et kar på en af byens badeanstalter med en strikkenål i hånden, men bliver hevet op af Dagmar Overby, der opdager, hvad hun er i færd med, og foreslår en anden mulighed: at gennemføre fødslen og bortadoptere barnet til en fin familie.
For at betale Dagmar Overby for bortadoptionen tilbyder Karoline sig som amme og flytter ind hos hende uden at vide, at de børn, Karoline giver liv gennem sit bryst, kvæler Dagmar Overby livet ud af igen i det skjulte senere.
- I det samfund har hun fundet sin måde at overleve på ved at gøre en - i princippet - god gerning ved at hjælpe nogle kvinder, der ikke har noget sted at gå hen med deres uønskede børn, siger Trine Dyrholm og fortsætter:
Forbrydelse og tragedie
- Hun sender kvinderne ud af døren med et narrativ om, at deres børn får et godt liv. Hun fratager dem en skyldfølelse og danner på en eller anden måde et søsterskab med dem. "Overlad det her til mig. Jeg skal nok passe på jer. Og jeres børn". Det er jo meget smukt. Men inden i det er der selvfølgelig en stor forbrydelse og tragedie.
"Pigen med nålen" skildrer ikke danmarkshistoriens største seriemorder, men derimod et kapitel i selve danmarkshistorien, mener Trine Dyrholm.
- Det er en kompleks fortælling om alle mulige konsekvenser af et samfund og om uønskede - uønskede i den store sammenhæng: uønskede gravide, uønskede børn og uønskede mænd, der kom hjem fra krig, uden ansigt, uden identitet. En fattigdom så grufuld, at overlevelse nogle gange kan føre til tragedie, siger Trine Dyrholm.
Dele byrden ved livet
- Det er også en film, der handler om kvinders udsathed i det hele taget. Det er også paralleller, man kan drage til i dag, og man kan give en stemme. Og så er der ensomheden, som jeg tror, også resonerer dybt.
Den er der faktisk i de fleste gode film, bemærker Trine Dyrholm.
- Jeg prøver altid at sige, at vi har brug for at gå ind i biografen og dele byrden ved livet. Og det er ikke kun negativt, siger hun og uddyber:
- Det er også at finde et fællesskab i alt det, vi er bange for. Alt det, vi håber på. Alt det vi føler os magtesløse overfor. Alt det, vi griner af. Det kan jeg i hvert fald selv virkelig mærke.
Verdenspræmiere i Cannes
"Pigen med nålen" havde verdenspremiere i hovedkonkurrencen ved filmfestivalen i Cannes i maj.
Da filmen var forbi, var der først stille ... Men så kom applausen.
Seks minutters stående ovationer.
- Det var meget rørende for mig at være tilbage, genkalder Trine Dyrholm.
- Det var fantastisk! Det var en kæmpe, kæmpe oplevelse at være der med hele holdet og gå ned ad den røde løber og ind i det store palæ, som er så ikonisk.
- Og så står Vic der som den unge kvinde, som jeg engang var, og oplever det for første gang, som jeg også har gjort. Jeg har ikke været der, siden jeg var der med "Festen". Det er 25 år siden.
Filmdebut i 1990
Trine Dyrholm spillefilmsdebuterede i 1990 i "Springflod" og blev belønnet med karrierens første Bodil-statuette for sin præstation - den første af mange.
Otte år senere fulgte Thomas Vinterbergs førnævnte dogmedrama, der bragte ensemblet til den franske riviera, hvor den var nomineret til Palme d'Or, Den Gyldne Palme, ligesom "Pigen med nålen" blev det her 25 år efter.
Derimellem har Trine Dyrholm udmærket sig som mor i mismod og sorg over, at hendes søn er blevet radikaliseret og har tilsluttet sig Islamisk Stat i spændingsdramaet "Vejen hjem". Hun har spillet en stedmor, der indleder et forhold til sin mands søn i "Dronningen", og en mor, der må vælge imellem sine to drenge i "Margrete den Første". Og det er blot et udpluk.
Det er helt tilfældigt - og ganske universelt, konstaterer Trine Dyrholm
Livet er dyrebart
- Man spiller jo tit en mor i min alder, 52 år, kan man sige. Der er også nogle, der ikke har børn, og det har jeg også spillet. Jeg leder bare efter noget komplekst materiale og nogle gode mennesker. Livet er dyrebart, og jeg vil gerne bruge min tid ordentligt, siger hun.
- Hvis jeg står med godt materiale og nogle gode mennesker, så føler jeg, at jeg kan kommunikere - med mange. Og det er det sted, jeg allerhelst vil stå. Jeg føler mig meget privilegeret med alt det gode arbejde, jeg har fået.
Foruden anerkendelsen i Cannes og nomineringerne til en europæisk Oscar, European Film Awards, til både Trine Dyrholm og Vic Carmen Sonne var "Pigen med nålen" også med i opløbet om en Golden Globe i kategorien Bedste Ikke-engelsksprogede Film.
Oscar nominering
Torsdag bliver det afgjort, om "The Girl with the Needle", som er filmens engelske titel, også bliver nomineret til en amerikansk Oscar.
Uddelingen finder sted 3. marts i Dolby Theatre i Hollywood i Californien - en af de delstater i USA, hvor abort er lovligt. En ret, som andre delstater har indskrænket de senere år efter en omstødelse af loven i Højesteret.
"Pigen med nålen" får dansk biografpremiere 23. januar.