Verdenskendt dansker fylder rundt

Modet til at tage chancer har bragt skateboarderen Rune Glifberg langt - både virtuelt og i den virkelige verden. 7. oktober fylder han 50 år

Offentliggjort

Rune Glifberg og Tony Hawk's Pro Skater

Rune Glifberg blev internationalt kendt gennem videospillet 'Tony Hawk's Pro Skater', hvor han var en af de spilbare karakterer.

Spillet bidrog til Glifbergs popularitet og gav ham royalties, mens han samtidig deltog i skateboardkonkurrencer verden over.

Gennem sin medvirken i spillet blev Glifberg et ikon inden for skateboarding og inspirerede mange unge til at prøve sporten.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Der findes kun én Rune Glifberg. Men millioner af mennesker har prøvet at "være" ham.

Som en af karaktererne i konsolspilserien "Tony Hawk's Pro Skater" blev Glifberg i slutningen af 1990'erne og starten af dette årtusind for alvor kendt blandt børn, unge og legesyge voksne.

Og mens han i den virkelige verden turnerede verden rundt til store konkurrencer, væltede pengene ind fra de royalties, københavneren fik fra det ultrapopulære spil.

Tre årtier

Karrieren har strakt sig over mere end tre årtier for skateboarderen, som mandag 7. oktober fylder 50 år.

Miljøet tiltrak i 1980'erne den dengang unge Rune Glifberg, som fik smag for det rullende bræt, der indbyder til spektakulære tricks.

- Mentaliteten bag at stå på skateboard - og især i starten - handler om at bruge 80-90 procent af tiden på at forsøge noget. Og så nogle gange lykkedes det. Når du først har lært at finde ro i at fejle, er det en kæmpe lektion i livet, sagde han i 2021 i et interview med mediet Heartbeats.

Tog fart

Ved en konkurrence i Forum i København blev han tilbudt et sponsorat af Flip Skateboards, og herfra tog karrieren fart.

I midten af 90'erne byttede Glifberg den danske hovedstad ud med Californien, hvor han slog rødder og sammen med sin daværende kone fik to børn.

Blev verdensmester

Med det californiske hjem som base opnåede Rune Glifberg sine største resultater på de stejle ramper.

Rune Glifberg deltog ved OL i 2021. Ved dette års sommerlege i Paris var han med som træner for unge Viktor Solmunde. (Arkivfoto).

Glifberg vandt verdensmesterskaber, og det blev også til guld ved det prestigefyldte event X Games, ligesom han lå nummer et på verdensranglisten.

Det meste havde han egentlig allerede opnået, da han flyttede tilbage til Danmark i 2011. Men pludselig opstod en uventet mulighed for at komme med til verdens største sportsarrangement, da skateboard blev en del af OL-programmet.

Ville gentage bedriften

I konkurrence med børn og teenagere lykkedes det alderspræsidenten at kvalificere sig til sommerlegene i Tokyo 2021.

Han forsøgte at gentage bedriften op til dette års OL i Paris, men endte i stedet som træner for den danske konkurrent til pladsen, 16-årige Viktor Solmunde.

Designer skateparker

Glifberg danner i dag par med modellen Hanni Gohr.

Sammen med makkeren Ebbe Lykke har han ved siden af den sportslige karriere designet adskillige skateparker rundtom i Europa.

Powered by Labrador CMS