På tur med Love Shop: Optur, nedtur og detour

fredag d. 16. oktober 2015 kl: 21. 00 Af: Ritzau Fokus
 
Jens Unmack gør status over 25 år.

Jens Unmack gør status over 25 år. Foto: Morten Larsen/free

Det danske band fejrer 25 års jubilæum og forsanger Jens Unmack kigger tilbage på årene, der er gået – både opturene og nedturene.

I år er det 25 år siden, bandet Love Shop sendte deres første album på gaden. Årene har været præget af op- og nedture, og her tager Jens Unmack, der er eneste nulevende oprindelige medlem af bandet, efter at Hilmer Hassing blev kørt ned dræbt og Henrik Hall døde af kræft, turen ned af “memory lane”.

Optur:

– Mit første fixpunkt er vores debutplade i 1990, for det var en plade, jeg havde drømt om at lave i rigtig mange år. Jeg havde det som om, at nu var jeg kommet på landkortet.

Dødsdømt dansk orkester lever i bedste velgående

– I 1997 har vi kørt os selv lidt træt, men vi genopfinder os selv på pladen “Go”, og for os er det der, hvor vi bryder igennem og finder en form, vi kan være i. Vi kan fornemme, at folk mærker musikken på en anden måde, og Hilmer har en af sine mest kreative perioder nogensinde.

– Den tredje optur er, da vi udkommer med “Skandinavisk Lyst”. Det er i 2012, efter Hilmer og Henrik er døde, og producer Mikkel (Damgaard, red.) og jeg får fingrene i mulden igen og får arbejdet mange af de ting væk, der sidder i os efter Henriks død. Der var en befrielse i at lave den plade og kunne mærke, at man bliver transporteret et andet sted hen.

Nedtur:

– 1992-1997 i Love Shop. Vi har et pladeselskab i ryggen, der forventer, at det bliver en kæmpe succes, når vi udsender en ny plade, men det gør det bare ikke. Vi er ude at spille en del, og jo længere, vi kommer fra København, jo færre er der, der ser os. Vi kæmper for at fange et publikum, og står og spiller for 15-20 mennesker fire uger i træk.

– Fra 2000 til 2004 er vi i bandet løbet ind i en fastlåshed omkring hvordan, vi arbejder, og specielt Hilmer og jeg er meget uenige om, hvordan vi skal lave vores plader. Han bliver mere og mere perfektionistisk, og jeg savner, at vi kan lave noget, der ikke er otte-ni måneder om at komme ud. Stemningen bliver værre og værre, og vi ses slet ikke som venner længere. Vi er samarbejdspartnere. Til sidst bliver vi enige om at holde en pause, og nogle måneder efter melder Hilmer sig helt ud af bandet.

– Da Hilmer dør efter jeg ikke har talt med ham i fire år, og Henrik dør lidt mere end to år efter, er det en stor nedtur. Mange spørger, om jeg ikke fortryder, at Hilmer og jeg aldrig fik talt ud, men det ville være hyklerisk af mig at sige.

Detour:

– Mine soloplader har været omveje. Da jeg mødte Hilmer var jeg amatør, jeg kunne ikke rigtig noget. Han tog mig under sine vinger, og gjorde musik ud af mine sangskitser. Det fastholdt mig i mange år i, at jeg kun kunne noget gennem ham. Den mangel på selvtillid var skyld i, at der gik så mange år, før jeg turde at lave noget solo. Men da jeg gjorde det, var det at prøve at arbejde med nogle andre en frihed og en af de største musikalske glæder, jeg har oplevet.

Rustur:

– Det havde vi en turné, der hed. Jeg mener, det var i 2001. Vi havde en fest på scenen. Bandkonflikterne begyndte at hobe sig op, men når vi var ude at spille, var vi enige om, hvordan det skulle være. Vi ville ud og have det sjovt. Drikke og ringe med klokken. Det var der meget af i de år, vi kombinerede arbejde og fest.

Kultur:

– Jeg synes, vi i mange år faldt i en kløft, hvor vi på den ene side var finkultur og sådan et band, der blev rost af anmelderne, og på den anden side stod dem, der rent faktisk lyttede til musikken og drak sig fulde til den fredag aften og købte billetter til koncerterne. På den ene side havde vi en blåstempling af at være det fineste fine, og på den anden side havde vi det folkelige stempel på, at vi var noget af det mest ligegyldige. Vi er kommet efter det siden.

Retur:

– Når vi spiller i Jylland og kommer forbi min hjemegn, Viborg, kan jeg ikke lade være med at sende pile tilbage til den person, jeg var, da jeg tog afsted for en dag at blive til hvad, jeg nu end er blevet. Det er et realitytjek. Kan jeg stå ved mig selv? Ville den lille punkrotte, der drog ud dengang have skammet sig over mig, eller ville han have syntes, at det trods alt var okay, det jeg har bedrevet.

Love Shop er i dag udkommet med opsamlingsalbummet “Evergreens”, og er også omdrejningspunkt i biografien “Himmelflugt og højdeskræk”, der netop er kommet på gaden.

De Eneste To tager Love Shop med på Grøn Koncert

/ritzau/FOKUS

 

Del din kommentar

Forsiden lige nu