Så mange håber på Dronning Margrethes afgang i aften

lørdag d. 31. december 2016 kl: 9. 42 Af: Elo Christoffersen

Eksperterne mener, at det ikke er helt umuligt at dronning Margrethe abdicerer.

Knap en tredjedel af danskerne håber, at Dronning Margrethe i aften bruger sin nytårstale til at annoncere, at hun overlader tronen til Kronprins Frederik.

Det viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Søndagsavisen.

Eksperter vurderer det kan ske

Selvom det for mange kun er et håb, vurderer flere eksperter, at det godt kan ske.

Margrethes festlige fredag: Dem skal hun feste med

– Jeg vil spidse ekstra meget ører i år. Sidste år introducerede dronningen, at talen nu kan bruges til nyheder. Det har vi ikke set før. Jeg har tidligere udelukket, at hun ville bruge nytårstalen til at abdicere, det vil jeg ikke gøre i år, siger lektor i historie på Københavns Universitet Jes Fabricius Møller til Søndagsavisen.

To ting peger på dronningen abdicerer inden for overskuelig fremtid

Samme melding kommer fra kongehusekspert og historiker ved Saxoinstituttet på Københavns Universitet Sebastian Olden-Jørgensen.

Han mener, at der lige nu er to ting, der peger på, at dronningen vil abdicere inden for en overskuelig fremtid.

– Hun har haft prøvelser på hjemmefronten i form af prins Henriks pensionering, som helt indlysende har reduceret hendes mulighed for at varetage embedet, sådan som hun helst vil. Og så er Frederik og Mary klar til opgaven. De har etableret sig med fire børn, og Mary taler glimrende dansk. Skal Frederik blive konge, mens han stadig er frisk og fyrig, så er det efterhånden nu, siger han.

I undersøgelsen svarer 30 procent, at de håber på en abdicering, mens 42 procent håber, at hun bliver. 27 procent svarer ‘ved ikke’.

Men ifølge eksperterne lader dronningen sig ikke presse af folkestemninger.

– Dronningen og hoffet har placeret sig i en situation, hvor hun kan abdicere. Kronprinsparret er blevet rykket i front. Men samtidig er dronningen et udpræget pligtmenneske, og hvis hun skal abdicere, skal det være, fordi hun føler, at det er hendes pligt, og ikke som et udtryk for svaghed, eller at hun er blevet presset til det af Henriks pensionering, påpeger Sebastian Olden-Jørgensen.

Du kan se dronningens nytårstale klokken 18 på DR1 og TV2.

Del din kommentar

Forsiden lige nu