Sådan lader du mobilen op – uden at dræbe batteriet

lørdag d. 20. august 2016 kl: 8. 17 Af: Ritzau Fokus
A guest uses her Iphone to take pictures in Cannes
Der er mange forskellige meninger om, hvordan man bedst lader sin telefon op, og de er stort set lige gode. Foto: Regis Duvignau/Scanpix (Arkivfoto)

Holder du bedst på strømmen ved at lukke apps, lade telefonen op hele natten eller lade den løbe tør for strøm en gang imellem? Så læs med her.

Skal man lade telefonen ligge i opladeren hele natten, lade den løbe helt tør for strøm eller klatoplade i løbet af dagen?

Der er mange forskellige meninger om, hvordan man bedst lader sin telefon op, og de er stort set lige gode. Det fortæller Per Jørgensen Møller, som er civilingeniør og batteriekspert.

– Vi har en batteriteknologi, der er meget tilgivende med hensyn til, hvordan man bruger den. Som sådan er der ikke nogen forkert måde at lade sin telefon op på, siger han.

Disse ting kan forkorte batteriets levetid

Men der er alligevel nogle ting, som kan forkorte batteriets levetid en smule, fortæller han. Det er nemlig belastende for batterierne at have en høj temperatur. Så undgå at lægge telefonen i solen, en varm vindueskarm eller helt dækket til, så det ikke kan komme nemt af med varmen.

Men der er også noget andet, du skal undgå, hvis du vil have telefonens batteri til at leve lidt længere – nemlig at lade telefonen gå helt død.

– Jo længere man presser telefonens batteri i yderstillingerne, jo mere stresser det, forklarer Per Jørgensen Møller, der mener, at batteriets strømniveau har bedst af at være over 50 procent.

Prinsen er kommet på Facebook

Tag opladeren ud, når mobilen er opladet

Et studie fra den udenlandske undervisningsportal Battery University viser desuden, at det tærer på batteriet at lade opladeren sidde i lang tid efter, telefonen er fuldt opladt, fordi det holder batterispændingen konstant oppe.

– Tag opladeren ud, når batteriet er fuldt opladet. Det er ligesom at slappe af i musklerne efter en hård træning. Du ville også være ret udmattet, hvis du trænede i flere timer uden pause, konkluderer studiet blandt andet.

I stedet for er den bedste løsning at klatlade i løbet af dagen, så batteriet ikke løber tør for strøm eller ligger i timevis i opladeren. Per Jørgensen Møller forsikrer, at det ikke forkorter batteriets levetid at lade telefonen op en lille smule flere gange i løbet af dagen.

Luk apps

For iPhone-brugere har der længe været tvivl om, hvorvidt man skulle lukke sine apps, så de ikke kører i baggrunden for at spare strøm. Selv om Apple selv afviser, at apps i baggrunden sluger strøm, er Per Jørgensen Møller ikke overbevist.

– Jeg er ikke sikker på, at det holder stik. Jo flere ting du har kørende, desto mere energi kræver det. Det kommer selvfølgelig an på hvilke apps og i hvor lang tid, siger han og fremhæver GPS-tjenester som de store strømslugere.

Apple mener derimod, at man bør skrue lyset på skærmen ned og sætte telefonen i batterisparende tilstand, hvis man vil spare på strømmen.

Sådan lader du bedst din mobil op

– Lad ikke telefonen sidde i opladeren, når den er ladet fuldt op.

– Forsøg at undgå, at telefonens batteri når op på 100 procent. Lad den i stedet op til eksempelvis 90 procent og tag den så ud af opladeren.

– Lad din telefon når du kan – også selv om det kun er 10 minutter. Det tager telefonen ikke skade af.

– Hold telefonen afkølet. Høje temperaturer er mere skadelige for batteriet end uhensigtsmæssig opladning.

4-årig datter døde: Forældre gav hende heroin

Kilder: Batteriekspert og civilingeniør Per Jørgensen Møller, Tech Insider, Battery University, Apple

/ritzau/FOKUS

Del din kommentar

Forsiden lige nu