Er det sangen, showet eller solisten der vinder Eurovision?

lørdag d. 14. maj 2016 kl: 6. 00 Af: Elo Christoffersen
 
Foto: Andres Putting (EBU).

Foto: Andres Putting (EBU).

I aften skal vinderen af det internationale Melodi Grand Prix 2016 findes. Vi er sjældent enige om, hvem der har fortjent at vinde. For er det sangen, showet eller solisten, der er vigtigst, når du afgiver din stemme?

Udover at vi selvfølgelig kan have forskellig musiksmag, er der ifølge Nordeuropas førende stemmetræner Klaus Møller en anden meget væsentlig grund til, at vi aldrig er helt enige med venner og familie om, hvem der fortjener at løbe af med sejren i årets Eurovision Song Contest.

Det er nemlig individuelt, hvordan vi lytter til en sang, og hvad vi lægger vægt på.

Sådan lytter og bedømmer vi

Ifølge Klaus Møller, der igennem de sidste 25 år har trænet en stor del af Danmarks bedste sangere og skuespillere, er der helt grundlæggende 3 forskellige måder, som vi bedømmer en sang på. Og det er forskelligt fra person til person, hvad vi vægter mest.

– Nogle lytter til selve sangen, altså melodi og tekst. Det behøver ikke nødvendigvis, at være fordi melodien er iørefaldende, det kan også være, at melodien er lidt anderledes, så man hører noget særligt i den, forklarer Klaus Møller.

Eurovision: Nu vil Tyskland ikke ende i bunden

– Andre lytter til sangeren, og bedømmer stemme, performance og show som helhed.

Den tredje og sidste gruppe lytter ifølge Klaus Møller mest til stemmen.

– Sangerens sound, og hvordan sangeren bruger sin stemme, er det der vægter mest hos denne gruppe. Nogle gange er der bare en stemme, som gør indtryk på os, og måske berører os. Og selv om melodi og tekst måske ikke er særlig velkomponeret, kan en dygtig sanger nogle gange løfte en halvdårlig melodi til et sted, hvor vi oplever, at det er en flot sang.

Hvem vinder?

Bliver dette års vindersang en sang, hvor melodien er vigtigst? Eller bliver det sangen med det bedste sceneshow, der løber af med sejren? Eller bliver vinderen den solist, der synger fantastisk?

Klaus Møller har udvalgt tre af lørdagens finalesange. Og med afsæt i bidragets største styrke – sangen, showet, solisten – giver han her en professionel vurdering af sangene.

Bedste sang – Litauen “I’ve Been Waiting for This Night”

Iørefaldende melodi med mange gentagelser, så den let bliver hængende i ørerne, og så man hurtigt kan synge med. Derudover skifter rytmen fra en ballede til up-tempo i omkvædet, så der er meget variation.

Bedste sceneshow – Rusland: ” You Are The Only One”

Der er helt sikkert mange, der er imponeret over, hvad Ruslands sanger formår at gøre på scenen – samtidig med at han synger. Der er hele tiden noget for øjet og konstant nye variationer. Et flot show kan selvfølgelig ikke stå alene, men Rusland formår at skabe en helhed, hvor både melodien og sangeren er på højde med det, der sker i showet.

Bedste solist – Australien: “Sound Of Silence”

Dami Im er en meget dygtig sanger, som kan rigtig meget med sin stemme. Hun synger meget varieret. I starten af sangen synger hun med en meget luftig stemme, og senere viser hun, at hun også kan synge kraftigt. Hun lyder fuldstændig, som man forventer, at en international popdiva skal lyde. Det er en svær melodi at synge (og ikke så let at synge med på). Hun synger helt rent, når hun synger sangen live, og det siger noget om, hvor dygtig en sanger hun er.

Ifølge Klaus Møller kan man se på alle de andre bidrag ud fra de samme tre kriterier, og hver sang vil have sin styrke.

– Det bliver derfor både spændende og interessant at se, om det bliver sangen, showet eller solisten, der løber med sejren på lørdag, slutter Klaus Møller.

Eurovision Song Contest sendes i aften direkte på DR1 klokken 21.

Del din kommentar

Forsiden lige nu