Slut med dyre gaver til kongehuset

torsdag d. 11. februar 2016 kl: 10. 30 Af: Ritzau Fokus

Det norske kongehus må fremover takke nej til dyre biler og sejlbåde fra erhvervslivet, efter at de har indført en ny gavepolitik.

Kronprinsesse Mette-Marit er tidligere blevet kritiseret for at have modtaget dyre designerkjoler gratis.

Kronprinsesse Mette-Marit er tidligere blevet kritiseret for at have modtaget dyre designerkjoler gratis. Foto: Soren Andersson/AP

Det norske kongehus må vinke farvel til dyre luksusgaver

En sejlbåd til kong Harald, ski til kronprins Haakon og kjoler til Mette-Marit. Det er nogle af de luksusvarer, som det norske kongehus har modtaget fra privatpersoner, og det har ført til hård kritik i de norske medier.

Derfor har kongehuset indført en ny politik om, at de kongelige ikke længere må modtage gaver fra kommercielle aktører, fortæller kong Harald i et interview med NRK Dagsrevyen ifølge Aftenposten.

Da bruden gik til alteret uden far: Det er sket før 2018

– Vi har arbejdet hårdt med gavesituationen. Og det er ganske kompliceret. Men vi prøver at gøre dette for helt klart at vise, at vi ikke er bundet af noget, siger Kong Harald.

Passer dårligt i samfundet

Det norske kongehus påpeger selv i en pressemeddelelse, at der ikke er noget nyt i, at de kongelige modtager gaver ved særlige lejligheder, men at det passer dårligt ind i samfundet i dag, fordi normerne har ændret sig.

– Det er en lang tradition at give gaver til kongehuset. Vores kongehus får ofte gaver fra folk og værter på rejser rundt i landet og i forbindelser med mærkedage, står der blandt andet i pressemeddelelsen ifølge Aftenposten.

– Samtidig er samfundet i forandring på dette område, og vi forandrer os med samfundet. Kongehuset har derfor gennemgået praksissen med at modtage gaver, og for at fjerne eventuel tvivl om uheldige bindinger har vi nu vedtaget nye og klare retningslinjer for gaver til de kongelige.

Vil stadig modtage officielle gaver

Det er dog ikke helt slut med gaveregnen, for selvom gaver fra privatpersoner fremover skal sendes tilbage, vil kongehuset fortsætte med at tage mod gaver ved officielle begivenheder.

Dagens fødselar: Kong Harald 5. af Norge

Disse gaver er dog af en lidt anden karakter. Af en gaveliste, som kongehuset selv har offentliggjort, fremgår det, at kongehuset har modtaget orkideer fra Thailands ambassade, dadler fra Algeriets præsident og en kuglepen fra De Forenede Arabiske Emiraters ambassade.

/ritzau/FOKUS

Del din kommentar

Forsiden lige nu