Taekwondo-kæmper trækker guldet hjem

Fanebærer Lisa Kjær Gjessing vandt fredag guld.
Udgivet Opdateret

Den sidste dansker i aktion ved de paralympiske lege, taekwondokæmperen Lisa Kjær Gjessing, lukkede legene med manér.

Gjessing vandt guld og bragte den samlede danske høst op på fem medaljer. Tre af medaljerne er endda af guld.

Gjessing leverede en sand magtdemonstration i finalen, hvor hun besejrede britiske Beth Munro med cifrene 32-14 i kvindernes K44-klasse under 58 kilo.

Første omgang begyndte tæt, og stillingen var 4-4 indtil dens sidste del, men danskeren sluttede de to første minutter forrygende af og kom foran med 12-4.

Sejrens størrelse

I anden omgang fik danskeren flere point på britiske fejl, og Gjessing satte ultimativ trumf på ved at lave et sjældent firepointspark, så stillingen lød 20-5, inden det stod 21-8 før sidste omgang.

Her var det blot et spørgsmål om sejrens størrelse, og det endte altså i en suveræn sejr med en margen på 18 point.

I kvartfinalen, som blev afviklet tidligere fredag vandt Lisa Kjær Gjessing over egypteren Salma Abohegazy, og siden besejrede hun brasilianeren Silvana Fernandes i en tæt semifinale med cifrene 8-6 og sikrede som minimum sølv.

Den danske verdensetter blev før para-OL udråbt som et af de allerbedste bud på en dansk medalje af Danmarks Idrætsforbund (DIF).

Mistede armen

Derfor kommer det heller ikke som den store overraskelse, at Gjessing gik hele vejen ved legene.

43-årige Lisa Gjessing har således ligget nummer et på verdensranglisten siden 2017.

Hun har i løbet af sin karriere vundet både EM og VM fire gange, men har aldrig før deltaget ved de paralympiske lege, da taekwondo først kom på programmet i år.

Fra 2000 til 2004 var Lisa Gjessing på landsholdet og lagde egentlig taekwondokarrieren bag sig derefter.

Men et kræftforløb betød, at halvdelen af hendes venstre underarm blev amputeret.

Otte år efter karrierestoppet genfandt hun lysten til taekwondo, der blev en slags terapi for hende.

Her skal de 25 danskere i aktion ved PL

* Peter Rosenmeier, bordtennis: Spiller sin første af tre indledende kampe 25. august. Herefter venter kvartfinale 27. august samt semifinale og finale 28. august, hvis han kvalificerer sig.

* Landsholdet (12 atleter), kørestolsrugby: Spiller første af tre indledende kampe 25. august. Herefter venter semifinale eller placeringskamp 28. august og finale eller bronzekamp 29. august, hvis holdet kvalificerer sig.

* Katrine Kristensen, individuel dressur: Skal i aktion 26. august. Kan herfra kvalificere sig til konkurrencen i freestyle 30. august.

* Susanne Sunesen, individuel dressur: Skal i aktion 26. august. Kan herfra kvalificere sig til konkurrencen i freestyle 30. august.

* Tobias Thorning Jørgensen, individuel dressur: Skal i aktion 27. august. Kan herfra kvalificere sig til konkurrencen i freestyle 30. august.

* Caroline Cecilie Nielsen, individuel dressur: Skal i aktion 27. august. Kan herfra kvalificere sig til konkurrencen i freestyle 30. august.

* Christian Lykkeby Olsen, 1500-meterløb: Skal løbe finale 28. august.

* Daniel Wagner, længdespring og 100-meterløb: Skal i aktion i finalen i længdespring 28. august. Skal løbe indledende heat i 100-meterløb 29. august og finale 30. august, hvis han kvalificerer sig.

* Landsholdet (fire atleter), dressur for hold: Skal i aktion 28. og 29. august.

* Amalie Østergaard Vinther, svømning: Svømmer indledende heat og eventuelt finale i 200 meter medley 28. august. Svømmer finale i 400 meter fri 31. august. Svømmer indledende heat og eventuelt finale i 50 meter fri 1. september. Svømmer indledende heat og eventuelt finale i 100 meter bryst 1. september.

* Kristel Høj Walther, diskoskast: Skal i aktion i finalen 29. august.

* Kim Klüver Christiansen, cykling: Kører enkeltstart 31. august og linjeløb 1. september.

* Cathrine Rosengren, badminton: Spiller første af tre gruppekampe 1. september. Herefter venter en kvartfinale 3. september og semifinale samt finale eller bronzekamp 4. september, hvis hun kvalificerer sig.

* Bjørk Kjellman Nørremark, længdespring: Skal i aktion i finalen 3. september.

* Lisa Kjær Gjessing, taekwondo: Skal i aktion i ottendedelsfinalen 3. september. Herefter venter kvartfinale, semifinale og finale eller bronzekamp 3. september, hvis hun kvalificerer sig.

Kilde: Danmarks Idrætsforbund