Hårdt brev til manden blev vendepunkt
Den erfarne sangerinde Annette Heick har for første gang skabt sin egen forestilling og fundet inspiration til den i sin familie
Sangerinde og skuespiller Annette Heick kan stadig huske, hvor hun var, da hendes mand, Jesper Vollmer, ringede efter at have læst det brev, hun havde lagt til ham. I brevet havde hun skrevet, at noget skulle forandres, hvis de skulle blive sammen.
Hun sad i en bil på vej til et job i Jylland og vidste, at opkaldet ville komme.
Hun vidste også, at det ville blive afgørende for hendes familie.
Hun vidste bare ikke, om familien ville stå stærkere eller mere splittet efter opkaldet.
Voldsomt at skrive
"Tak, fordi du orker at sparke til en mand, der ligger ned", lød en af de første sætninger fra Jesper på den sitrende mobilforbindelse. Så tilføjede han: ”Det havde jeg brug for”.
- Havde han været en lille smule defensiv eller havde han ikke forstået omsorgen i brevet, kunne det have gjort det forbi med os. Det var helt afgørende, at han læste og forstod det, der stod.
- Og ja, det var voldsomt at skrive. Det er uden tvivl det både værste og vigtigste brev, jeg nogensinde har skrevet, men jeg var nødt til at sige, at "det her holder vi ikke til", siger Annette Heick.
Søger inspiration i familien
Hun er aktuel i den musikalske forestilling "Pennevenner", som hun også er idémageren bag.
Inspirationen har hun fundet i sin egen familie.
Som 21-årig blev Annette Heick bedt af sin alvorligt syge farfar om at skrive til hans amerikanske penneveninde Virginia og fortælle hende, at han lå for døden.
Da der kom svar tilbage fra USA, var farfaren gået bort, men noget i ordene fra penneveninden gav Annette Heick en fornemmelse af, at der måske var tale om en uforløst kærlighedsrelation.
Følger to pennevenner
- År senere fandt jeg brevene frem igen, og det inspirerede mig til denne historie. Den handler ikke specifikt om min farfar, men følger to pennevenner, en dansker og en amerikaner, der i begyndelsen af 1970'erne udvikler et særligt forhold til hinanden gennem breve og musik på kassettebånd.
Selv har hun altid skrevet mange breve. Ikke mindst "tonsvis af kærestebreve", som hun siger. Fra de første spæde kæresteforhold i folkeskolen til ægteskabet med hendes mand gennem 22 år, Jesper Volmer.
Nemmere at sige i et brev
- For mig er der nogle ting, der er nemmere at sige i et brev. Jeg holder generelt meget af at være præcis. For mig er der omsorg i at være præcis i det, jeg siger og gør. Og i et brev kan jeg være præcis, fordi jeg kan tænke mig om.
- Det gode ved at skrive et brev i stedet for bare at tage samtalen ansigt til ansigt er også, at både afsender og modtager kan læse ordene flere gange og reflektere, inden man reagerer, forklarer hun.
Fik afgørende betydning
Det var også derfor, at hun den dag for otte år siden skrev det brev til sin mand, der endte med at få afgørende betydning for deres ægteskab.
På det tidspunkt var der gået flere måneder siden badeulykken, som gjorde Jesper Vollmer to tredjedele invalid. Han var kommet hjem efter et halvt år på hospitalet, og Annette Heick har gennem årene været åben om, hvor svær den periode var for hele familien.
På den ene side var der en mand, som havde fået alting vendt på hovedet og kun langsomt vendte tilbage til livet. På den anden var der en familie med to halvstore sønner, som også skulle fungere.
Hjerteskærende
- Det var hjerteskærende på alle måder, siger Annette Heick og uddyber:
- Der var ting, han ikke kunne være en del af eller finde ud af, hvad hans plads i det skulle være. Jeg havde det på den anden side sådan, at "vi kan ikke hele tiden tale om, hvor meget du nu kan bevæge din tommelfinger". Det kunne i hvert fald ikke være det eneste.
Annette Heick så, hvordan hendes familie og ægteskab var ved at gå i opløsning. Og det var her, hun besluttede sig for at skrive et brev til Jesper.
Det skulle siges
- Der var nogle ting, der skulle siges, som bedst blev sagt i et brev, fordi det var vigtigt, at det blev sagt præcist og med omsorg.
- Og der stod blandt andet: "Du bliver nødt til at finde ud af, om du kan tjekke ind i familien".
Annette Heick ved, at det ikke bare var et svært brev at skrive. Det var også svært for Jesper at læse. Men han læste det, præcis som hun havde håbet.
Vendepunkt
- Jeg er så heldig, at jeg har en mand, der forstår at læse mig og læse hele mig og forstår de intentioner, der ligger i de breve, jeg skriver til ham, siger hun og beskriver brevet som et afgørende vendepunkt.
Siden er det blevet til flere breve. Langt de fleste af dem kærlighedserklæringer.
Og det er også netop kærlighedserklæringer, man også kan opleve i "Pennevenner", hvor Annette Heick står på scenen med Caspar Phillipson og hans søn, Silas.
Forestillingen kan opleves i Glassalen i Tivoli fra den 14. september og tager på turné fra den 28. september.