Margrethe i løssluppen jubel

Dronning Margrethe tæller ned til repremieren på balletopførelsen af "Snedronningen", som hun har været med til at lave kostumer og scenografi til

Offentliggjort Sidst opdateret

Det er en ægte dronning, der varmer op til repremieren på "Snedronningen".

Dronning Margrethe har endnu en gang givet sine kreative input til H.C. Andersen-eventyret, som genopføres som ballet i Tivolis Koncertsal i København. Den 83-årige monark har netop overværet prøverne til forestillingen, som får repremiere 30. november.

Det afslører Tivoli i en pressemeddelelse, som er ledsaget af en video af en forventningsfuld regent.

- Vældig sjovt

- Det var som altid vældig sjovt at se det igen, siger dronning Margrethe begejstret.

"Snedronningen" har spillet flere sæsoner i Tivoli. Men dronning Margrethe er lige så spændt som altid, når hun skal på scenen efter repremieren 30. november og forventeligt modtager publikums applaus.

- Det er en stor taknemmelighed for hele det store hold, som har gjort en kæmpe indsats for, at balletten lykkes. Både dem, vi alle sammen har set og klappet af, og de mange, mange bagved, som har gjort lige så meget for, at det kan lade sig gøre. Plus at: Det lykkedes!, jubler dronning Margrethe og løfter sine knyttede næver.

Dronning Margrethe har været en del af otte forskellige balletforestillinger opført i Tivoli. Foruden "Snedronningen" har hun også arbejdet på "Fyrtøjet", "Svinedrengen", "Askepot" og "Nøddeknækkeren". (PR-foto).

- Vi kunne - igen, siger hun og griner.

Tredje gang

"Snedronningen" havde urpremiere i 2019 og bliver nu opført for tredje gang. Men det er ikke en kopi af de foregående forestillinger. Der bliver finpudset helt frem til repremieren, og i videoen ser man blandt andet dronningen fatte sin stok og bruge den som lineal i en øjebliksrettelse under prøverne.

Ifølge balletdanseren Vincent Gabriel Vernal, som spiller en af hovedrollerne, kommer dronning Margrethe altid ind med en god energi - og nye ting, der skal ændres og tilføjes.

BLÅ BOG: Dronning Margrethe

* Fulde navn: Margrethe Alexandrine Þórhildur Ingrid.

* Født: 16. april 1940 på Amalienborg.

* Forældre og søskende: Ældste datter af kong Frederik IX og dronning Ingrid. Har to yngre søstre – prinsesse Benedikte og eksdronning Anne-Marie.

* Ægteskab: Gift 10. juni 1967 med prins Henrik (som indtil brylluppet hed Henri Marie Jean André greve de Laborde de Monpezat).
Prins Henrik døde i 2018.

* Børn: Kronprins Frederik (født 1968) og prins Joachim (født 1969). De er gift med hhv. kronprinsesse Mary og prinsesse Marie.

* Børnebørn: Otte børnebørn – fem drenge og tre piger.

* Tronfølger: I 1953 blev tronfølgeloven ændret, så også kvinder – og ikke kun mænd – kunne overtage tronen. Dermed kunne prinsesse Margrethe i 1973 udnævnes som dronning efter sin fars død.

Var tronfølgeloven ikke blevet ændret, ville kong Frederik IX’s bror, prins Knud – og efterfølgende hans søn, Ingolf – være blevet regent.

* Residens: I løbet af året bor dronningen både på Amalienborg, Fredensborg Slot, Marselisborg Slot og Gråsten Slot.

* Uddannelse: Filosofikum samt studier i arkæologi og statskundskab på universiteter i København, Cambridge, Aarhus, Sorbonne og London.

* Tilknytning til Forsvaret: Frivillig tjeneste under Hjemmeværnet 1958-1970. Senere æresoberst i forskellige enheder i den britiske hær.

* Interesser: Tegner, maler, syer og broderer. Har løbende udstillet sine malerier, har lavet kulisser og kostumer til balletforestillinger og har designet og syet tekstiler – herunder bispekåber til danske kirker.

Kilder: Ritzau, Kongehuset.

- Det er altid spændende at se, hvad hun har at sige, lyder det fra ham.

Både scenografi og kostumer2

Dronning Margrethe har både stået for scenografien og for kostumerne i "Snedronningen".

I det klassiske H.C. Andersen-eventyr spiller krager en stor rolle. Og det har været en kreativ udfordring at få balletdanserne til at ligne fugle, lyder det fra den royale scenograf og kostumier.

- Hvis man skal udklæde nogle som et dyr, og de samtidig skal kunne trække vejret og eventuelt sige noget, så tænkte jeg: Jamen, det kan man jo lave som en hat, forklarer dronning Margrethe i videoen fra prøverne.

"Nøddeknækkeren" vender tilbage

- Danserens ansigt er der jo stadigvæk, og man er ikke i tvivl om det. Men med et fuglehoved på og et næb derude er de altså krager, synes jeg. Og jeg morer mig hver gang, at det faktisk fungerer så godt.

Dronning Margrethe kan næste jul se frem til endnu en repremiere. Her vender "Nøddeknækkeren" tilbage efter 12 år, afslører Tivoli. Også her har hun stået for scenografien og kostumerne.

"Snedronningen" opføres fra 30. november til 23. december.

Powered by Labrador CMS