Ung skuespiller støtter brysterne

søndag d. 13. september 2015 kl: 12. 00 Af: Elo Christoffersen
 
Niclas Vessel Kølpin. Pressefoto.

Niclas Vessel Kølpin. Pressefoto.

Brystkræft er en af de mest dominerende kræftsygdomme herhjemme. Kræftens Bekæmpelse gennemfører i september deres landsdækkende kampagne Støt Brysterne for at minde os alle om, at når en bliver ramt, bliver alle ramt.

Her i september er det tolv år siden, kampagnen Støt Brysterne for første gang satte fokus på brystkræft. Brystkræft er den hyppigste sygdom hos danske kvinder, og hver 9. rammes. Det er ikke nemt at håndtere en alvorlig sygdom som brystkræft, og behovet for at tale om det, vi ikke nødvendigvis kan se, er stort for både pårørende og ramte.

Følelsen af at stå alene med sin indre kamp mod sygdommen rammer mange, og det har fået Støt Brysternes tre nye ambassadører til for første gang at stå frem og åbent fortælle om deres personlige møde med sygdommen.

Vi vil jo alle sammen helst prioritere dem, der betyder allermest

En søn, en mor og en svigerinde. Tre mennesker med tre vidt forskellige liv og baggrunde, dog med den ene ting til fælles, at de har haft brystkræft tæt på. I år står konditor Mette Blomsterberg, instruktør ved Det Kongelige Teater Anne Marie Vessel Schlüter og hendes søn, den unge skuespiller Niclas Vessel Kølpin, i front for Støt Brysternes kampagne.

Sammen fortæller de hver deres historie om at blive ramt af brystkræft, – og om at være pårørende. Mette Blomsterbergs familie er blevet ramt af kræft hele fire gange inden for de seneste 14 år. En svær tid, hvor hun pludselig skulle tage stilling til rollen som pårørende.

For Anne Marie Vessel Schlüter, gift med Poul Schlüter, var historien, at hun selv fik konstateret brystkræft og måtte kæmpe med en sygdom, der udfordrede hendes livsglæde og sociale væsen. Hendes søn Niclas Vessel Kølpin måtte se til fra sidelinjen og støtte så godt, han kunne, samtidigt med, at han kæmpede med frygten:

»Jeg gik i det stille og overvejede, hvordan jeg bedst kunne hjælpe hende, og samtidig var jeg bange for, at hun ikke ville klare den, selvom hun altid har klaret alt ».

I dag er Anne Marie Vessel Schlüter blevet fri af brystkræften og kan fejre sit 50-års jubilæum på Det Kongelige Teater, og Niclas er netop nu aktuel i den danske storfilm ’Sommeren 92’. Men ingen af dem har glemt den hårde tid. For tiden har også styrket båndet mellem dem og været en lærerig oplevelse.

Mette Blomsterberg har haft samme oplevelse omkring sygdommen.

»Det er desværre en del af livet, og det kunne være mig i morgen. Alt det hæslige ruster os, det klæder os på »fortæller hun.

Netop at leve, finde styrken i håbet og kæmpe sammen er vigtige ord, som Støt Brysterne og ambassadørerne vil give videre til mennesker og familier i samme situation.

Lad os kæmpe sammen – aldrig alene

Fælles for ambassadørerne er budskabet og livslektien om, at vi aldrig skal stå alene med brystkræft. Carina Winther, der er kampagneansvarlig for Støt Brysterne i Kræftens Bekæmpelse, håber, at de med kampagnen kan råbe dette ud til hele landet.

»Vi skal tale om det, vi ikke nødvendigvis kan se. Vi skal huske på, at vi er stærkest, når vi kæmper sammen, og ingen lades alene med sygdommen – dette hvad enten man er pårørende eller ramt ».

Storstilet indsamling til brysterne

Støt Brysterne kampagnen samler ind over hele landet, og man kan vise sin støtte ved at købe årets Støt Brysterne armbånd, der er handlen fra nu. Armbåndet er i et elegant, smukt design og findes i fire varianter.

Den 3. oktober står også i Støt Brysternes lyserøde tegn, når frivillige og erhvervslivet fejrer brysterne med Lyserød Lørdag i 160 danske byer. Indsamlingen går til forskning samt patientstøtte, og mændene kan i år også være med til at støtte op om brysterne. Samsø & Samsø står bag Støt Brysterne T-shirten, og det er første gang, der er blevet lavet en T-shirt til mænd også.

»Tanken er, at vores mænd ofte er lige så involveret og berørt, når brystkræft rammer de nærmeste. Som historien om Anne Marie og Niclas fortæller, var Niclas en stor del af sygdomsforløbet, da hans mor blev ramt », fortæller Carina Winther, som glæder sig over, at der i år således både er en T-shirt til mænd og kvinder og de mange andre initiativer, der følger med, når kampagnen løber af stablen.

Del din kommentar

Forsiden lige nu