Verdenskendt filminstruktør i retten: Risikerer udlevering

onsdag d. 25. februar 2015 kl: 11. 39 Af: Ritzau Fokus
 
En gammel sag fra 1977 om sex med en mindreårig i USA vil ikke slippe den efterhånden 81-årige Roman Polanski. Onsdag afgør en domstol i Krakow i Polen, om Polanski skal udleveres til USA for at blive retsforfulgt i sagen.  Foto: STR/AFP/free

En gammel sag fra 1977 om sex med en mindreårig i USA vil ikke slippe den efterhånden 81-årige Roman Polanski. Onsdag afgør en domstol i Krakow i Polen, om Polanski skal udleveres til USA for at blive retsforfulgt i sagen.
Foto: STR/AFP/free

Domstol i Krakow i Polen skal afgøre, om filminstruktøren skal udleveres til USA i sag om sex med mindreårig.

Efterveerne efter et besøg i skuespilleren Jack Nicholsons bolig i Los Angeles i 1977 hiver stadig i filminstruktøren Roman Polanski.

Onsdag kommer endnu en dag med en afgørelse og omverdenens fokus på sagen, når en domstol i Krakow i Polen tager stilling til, om Polanski skal udleveres til retsforfølgelse i USA.

Farvel og tak: Sex-dømt stjerne får sparket af akademi

Den nu 81-årige Polanski, der har såvel polsk som fransk statsborgerskab, havde i marts 1977 sex med en pige i Nicholsons hus. Pigen Samantha Geimer var kun 13 år og dermed under den seksuelle lavalder.

Ifølge anklagen skulle Polanski fotografere pigen, men det endte med, at han voldtog hende.

Roman Polanski benægtede. Så blev han sat i et sikret fængsel, og efter 42 dage indgik hans forsvarer forlig med anklagemyndigheden. Polanski tilstod at have haft sex med en mindreårig, men ikke noget med voldtægt.

Polanski blev løsladt, men inden dommen faldt, var han ude af USA.

Han har ikke været der siden. Heller ikke for at modtage sin Oscar for bedste instruktør, som han fik for filmen “The Pianist” fra 2002.

Polanski bor i Frankrig, men han ventes at være til stede i retten i Krakow under afgørelsen.

– Som det er meddelt i tidligere erklæringer, vil Roman Polanski være i retten, sagde hans forsvarer, Jan Olszewski, i sidste uge til det franske nyhedsbureau AFP.

Siger domstolen, at han skal udleveres, er polsk lov skruet sådan sammen, at det er landets justitsminister, der skal træffe den endelige afgørelse.

Sagen har tidligere kostet Polanski husarrest. I 2009 blev han anholdt af politiet i Schweiz. Han blev sat i husarrest, men sat fri igen i 2010, da en domstol afgjorde, at han ikke skal udleveres til USA.

Dommer afviser at lukke kendt instruktørs voldtægts-sag

AFP skriver, at mange polakker regner Polanski for en af Polens største kulturpersonligheder, så sagen har meget stor opmærksomhed.

/ritzau/

Del din kommentar

Forsiden lige nu