Verdenskendt musiker død efter lang tids sygdom

mandag d. 30. juli 2018 kl: 9. 50 Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Fokus
verdenskendt-polsk-avantgardetrompetist-er-doed_0
Jazztrompetisten Toomasz Stanko under en koncert i den polske by Kielce 25. september 2016. I de seneste år spillede han ofte på jazzklubber i New York. Foto: Agencja Gazeta/Reuters

Kendt siden 60'erne.

Den verdenskendte polske jazztrompetist Tomasz Stanko er død, 76 år. Det oplyser hans familie og det polske jazzforbund (PSJ).

Han var siden 1960’erne en af de betydeligste musikere inden for avantgardejazz. Hans umiddelbare forbilleder var Miles Davis og Chet Baker.

Præsident er pludselig død

– Han var en verdensberømt jazztrompetist, komponist, orkesterleder og mentor for mange unge musikere, skriver PSJ i mindeord om Stanko. Her hedder det, at Stanko er død efter lang tids sygdom. Han skal have lidt af kræft.

Jazz-mester

De tidligste indspilninger gjorde han sammen med pianisten Krysztof Komeda i 1960’erne. I de tidlige 70’ere trådte han frem i rampelyset med sit band Tomasz Stanko Quintet på europæiske festivaler.

Da han i 1975 havde sin første udgivelse på det tyske pladeselskab ECM, “Balladyna”, blev han ifølge selskabet “en legende på begge sider af Atlanterhavet”. I de seneste år af sit liv spillede han ofte på jazzklubber i New York. Han havde en lejlighed på Manhattan og foretog flere indspilninger med et band, der kalder sig New York Quartet.

– Det var en ære og et privilegium at kende dig, skriver PSJ.

Klublegende er pludseligt død: Fodboldverdenen er i sorg

Hans sidste jazzalbum var “Wislawa” fra 2013.


https://www.facebook.com/PolskieStowarzyszenieJazzowe/videos/2038930212792831/”]

Del din kommentar

Forsiden lige nu