Wozniacki rækker ud efter drømmen

torsdag d. 8. september 2016 kl: 15. 00 Af: Ritzau Fokus

En syvårig Caroline Wozniacki drømte om at slå sine forældre og sin storebror og om at blive verdens bedste.

Som barn drømte Caroline Wozniacki stort: Hun ville erobre tennisverdenen. For seks år siden kulminerede det – foreløbigt – for danskeren, da hun sikrede sig førstepladsen på verdensranglisten. Nu rækker 26-årige Wozniacki igen ud efter den ultimative triumf og blåstempling.

Verdenstoeren Angelique Kerber fra Tyskland er danskerens modstander i US Open-semifinalen. Wozniacki forsøger at spille sig i sin tredje finale i New York, og måske tredje gang så bliver lykkens gang i forhold til endelig at vinde en grand slam-turnering.

Wozniacki mangler en grand slam-titel

Wozniacki sluttede både 2010- og 2011-sæsonen som verdensetter, og med 23 WTA-titler er cv’et allerede meget flot. Men en grand slam-titel mangler i Wozniackis karriere.

Den manglende grand slam-gevinst har været en byrde for hende. En verdensetter, der aldrig har vundet en af de fire største turneringer på kloden, skal hele tiden forholde sig til det faktum.

Oveni det kommer en sportslig nedtur. Inden årets US Open er Wozniacki kun nummer 74 på verdensranglisten. Derfor er opturen ved US Open også meget overraskende. Den er kommet helt ud af det blå. Spillemæssigt har hun ikke leveret i månedsvis, men lige pludselig svinger det bare i New York.

Fortælling ikke overraskende

Men når man kigger tilbage på Wozniackis liv, er denne fortælling måske ikke så overraskende.

Lad os spole tiden tilbage til 2002.

Det amerikanske tennisfænomen Venus Williams besøger København for at spille opvisningskamp i Parken mod den slovakiske komet Daniela Hantuchova.

Wozniackis forlovede stopper karrieren

Et af de største danske talenter på det tidspunkt er 12-årige Wozniacki. Pigen med de store drømme skal også spille i Parken i forbindelse med det store arrangement.

Møder Venus Williams

Det er dog kun ét sæt mod sin 16-årige landsmand Sisse Folmø i en opvarmningskamp til Venus Williams’ kamp.

Wozniacki får lov til at møde Venus Williams uden for tennisbanen. Den spinkle dansker får autograf af den amerikanske verdensstjerne, hun får et minde for livet og er i det hele taget lidt benovet over at have talt med amerikaneren.

Superstjerne

Det er 14 år siden. I dag er Wozniacki selv en verdensstjerne, som mange tennistalenter ser op til og håber at få en autograf af.

Efterspørgslen på Wozniackis autograf er steget igen med resultaterne i New York. To top-ti-spillere har hun sendt ud, og det har Wozniacki aldrig præsteret før i en grand slam-turnering.
Wozniacki står til et gevaldigt hop opad på verdensranglisten, men det fylder næppe meget for hende.

Det handler om at vinde US Open, så hun kan sætte et – foreløbigt – punktum for den rejse, Wozniacki har taget, siden hun som 12-årig delte sine drømme med resten af den danske befolkning.

– Jeg elsker at spille tennis. Det er smadder sjovt. Jeg tror slet ikke, at jeg nogensinde kan stoppe. Jeg vil være nummer ét i verden og vinde alle grand slam-turneringerne, sagde den talentfulde tennisspiller.

Allerede dengang blev den unge piges ord efterfulgt af det smil, hun siden hen er blevet kendt for.

Folk må have rystet på hovedet

Mange sportsinteresserede folk må have tænkt deres og rystet på hovedet. En lille pige med store drømme, men dem skal hun have lov til at have. Nu virker citatet fra Wozniacki som noget af det mest logiske, hun kunne have sagt dengang.

Men hvorfor fik pigen, som dengang havde bøjle på tænderne, ret? Det er egentlig utroligt, at det lykkedes for hende. For i en så verdensomspændende og konkurrencekrævende sport som tennis melder mange talenter ud, at de vil helt til tops. De fleste når det aldrig.

Wozniacki nåede førstepladsen på verdensranglisten, men de seneste år har fornemmelsen nok været, at hun toppede i 2010 og 2011.

Ekstremt målrettet

Danskeren er ikke den mest talentfulde spiller i verden, men hun er verdens bedste på andre måder. Wozniacki er ekstremt målrettet, viljestærk og træner som ingen anden.

De seneste år er hun blevet kritiseret for at lave lidt for mange ting, som ikke har med tennis at gøre. Hun er glad for den røde løber. Og det er heller ikke lykkedes hende at holde på en anden træner end farmand Piotr i længere tid.

Inden sin første runde-kamp ved US Open i år røg endnu en træner i svinget, og tilbage stod Piotr Wozniacki ved sin datters side – igen. Men det altså med succes – nærmest som i de gamle dage.

Målsætning på plads som syvårig

Målsætningerne havde Wozniacki på plads som syvårig, hvor hun vidste, at hun ville være professionel tennisspiller. Først skulle hun slå sine forældre, så sin storebror, så sigtede hun efter at blive nummer et i Danmark og det sidste mål var at erobre verden.

– Jeg vil lykkes, som Wozniacki i en alder af 15 år formulerede det.

Derfor trænede hun allerede som 13-årig 30 timer om ugen. Ikke på grund af pres fra sin far, men fordi hun selv ville det. Wozniacki ville være den bedste, og hun vidste, det krævede mange timer på træningsbanen.

Om de mange træningstimer sagde Wozniacki som 11-årig følgende i et interview med Politiken:

– Jeg synes godt om at bruge så meget tid på tennis. Jeg vil hellere spille tennis end at være sammen med veninderne hele tiden. Men jeg vil også gerne være sammen med veninderne.

– Hvis det var tennis hele tiden, ville jeg blive træt af det. Derfor laver jeg en plan. Efter skole træner jeg, og så er der tid til at lege med veninderne bagefter, men de dage, jeg er i Farum, er der ikke tid til dem. Men det er fint nok.

Det var dengang, familien boede i Køge. Senere flyttede hele familien til Farum, fordi det ville gavne Wozniackis tenniskarriere mest at være permanent i den idrætsglade kommune, som dyrkede elitemiljøet.

Stopper Wozniacki efter denne sæson?

Trods skriverier om et snarligt karrierestop virker hun i øjeblikket ikke træt af tennis, og det med veninderne gør hun – siger hun selv – meget ud af at dyrke, så meget hun kan.

Det virker også som om, at Wozniacki på kvindernes WTA Tour har en del veninder blandt konkurrenterne.

Den bedste veninde er med afstand verdensetteren Serena Williams – lillesøster til Venus Williams, som Wozniacki i 2002 fik lov til at hilse på i København. De shopper, ser film, spiser mad og har det sjovt sammen, når der ikke spilles kamp. Det går danskeren meget op i.

Det var Serena Williams, der samlede Wozniacki op, da danskeren i 2014 på den private front var helt nede efter det forliste forhold til golfstjernen Rory McIlroy. Han afsluttede brat forholdet med Wozniacki, efter at parret havde sendt bryllupsinvitationerne af sted med posten.

Det mareridt er lagt væk for Wozniacki. Drømmen om en grand slam-triumf lever til gengæld igen.

Wozniacki møder Kerber natten til fredag dansk tid. De spiller kamp to på Arthur Ashe Stadium, hvor den første kamp begynder klokken 01.

Hvis Wozniacki spiller sig i finalen, bliver den næste modstander måske den gode veninde Serena Williams.

/ritzau/

Del din kommentar

Forsiden lige nu