Yue Minjun vinder H.C Andersen pris

lørdag d. 17. august 2013 kl: 9. 09 Af: Ritzau Fokus
 

Kronprinsen skabte lys over H. C. Andersens by

En verdens førende samtidskunstnere hædres ved den første udgave af H.C. Andersen Festivals.

En af Kinas mest fremtrædende kunstnere, Yue Minjun, vinder hovedprisen “Nattergalen” på 400.000 kroner ved den første udgave af H.C. Andersen Festivals, der løber af stablen i Odense fra 17. august til 25. august.

I 2009 blev Minjun, der er født i 1962, nævnt på listen over “Chinas Most Powerful People” af Bloomberg Business Week.

Hans kunst har en politisk appel, og efter massakren på den Himmelske Freds Plads i Beijing i 1989 er den stumme latter blevet et særligt kendetegn for hans udtryk.

– Hans kunst sætter en tvetydig og ironisk distance til det kinesiske folks ønske om ytringsfrihed, siger professor ved Kulturvidenskab og H.C. Andersen Centret på SDU Johs. Nørregaard Frandsen, der er jurymedlem.

Juryens argumenter er særligt de mange paralleller mellem Minjun og H.C. Andersen. der kommer til udtryk i kunsten gennem humor, ironi og mønsterbrud.

Sjælden billedbog af H.C. Andersen bliver i Danmark

Prisen, der ud over de 400.000 kroner består af en 30 centimeter høj bronzestatuette af skulpturen, som indgår i logoet for festivalen, overrækkes søndag eftermiddag under festivalens åbningsshow i Odense Koncerthus med Ghita Nørby og Martin Brygmann som værter.

/ritzau/

Del din kommentar

Forsiden lige nu