Hvor var du da kongen døde

Danskerne deler deres oplevelse om kongens død

Kong Frederik IX døde den 14. januar 1972 klokken 19.30. Klokken 20.04 udsendte hoffet det officielle budskab det historiske dødsfald. Kan du huske, hvor du var og hvad du lavede, da nyheden bredte sig gennem den danske befolkning?
Udgivet Opdateret

Mange danskere husker helt tydeligt, hvor de var, da kong Frederik døde om aftenen den 14. januar for 50 år siden.

Dødsfaldet kom ikke som et chok for befolkningen.

For meldingerne fra hoffet op til dødsfaldet antydede, at det lakkede mod enden for den 72-årige konge.

Her er nogle udpluk af de kommentarer, som Newsbreak.dk's og Kendte.dk's læsere har skrevet på Facebook:

Skulle putte sønnen

- Min søster Annetha Nielsen holdt en klassefest i kælderen i Lindegade 18, Christiansfeld hvor min - dengang kæreste og gennem 43 år mand - og jeg skulle være Opsynsmæn så snart budskabet om kongens død blev offentligt kom min far ned og lukkede festen (Elizabeth Alslöw)

- Hjemme i mit barndomshjem da der pludselig var extra TV-avis og der blev meddelt at kong Frederik den 9 var død, derefter gik alle programmer i sort og der blev spillet sørge musik( var 11 år gammel dengang og det var lige før kl 20.00 det skete) næste dag vores dejlige dronning udråbt til dronning i retning af alle verdenshjørne(af statsministeren Jens otto Krag) så jeg husker det tydelig (Lona Valin Petersen)

- Jeg var i mine forældres soveværelse for at få min knap 2 årige søn til at sove, da jeg hørte i radioen, som stod tændt for at spille dæmpet musik for min søn, at kongen var død. Jeg rejste mig og gik ned i stuen til de andre og fortalte det.Jeg husker ikke om min søn faldt i søvn. (Lilli Petersen)

Gift på dagen

- Min mand og jeg blev gift den dag. Præsten var gået hjem et smut og kunne, da han kom tilbage, meddele at Kong Frederik var død. Da der ikke skulle være landesorg, festede vi videre, dog med en skygge over resten af aftenen. I dag har vi guldbryllup, men har kun fejret den i lille målestok pga Corona’en. Vi fejrer senere, ligesom dronningen, lidt kongelig må man vil være. (Anna Karla Moesgaard)

- Jeg har altid været meget royal, og jeg kan huske at jeg var hjemme hos mine forældre og så det i TV. Jeg var 17 år og jeg kan huske at jeg blev meget berørt. Min kæreste og jeg skulle have været i byen, men blev hjemme. ( Lis Mathiesen)

- Jeg var på en week end tur med en veninde hos vores gamle lærer og hans kone H. C. Jacobsen i Skive, det var meget bevægende oplevelse. Glemmer det aldrig (Sofia Jessen)

Var i USA

-Var 17 år og sad i en bus der kørte forbi det hospital i Kbh. Han var indlagt på og der var folk der delte sedler ud hvor der stod “ kongen er død” (Steen Thunedborg)

-Jeg var på en gymnastikturne i USA fra den 5.1. - 17.2. 1972. Den 14. Januar 1972 var vi på besøg hos en familie lidt uden for San Francisco. Det var her, vi fik budskabet om kongens død, hvilket hele holdet -20 personer- blev meget berørt af. (Inge Aasted)

Måtte vække far

- Jeg husker det tydeligt, jeg var 8 år , min bror og jeg var alene hjemme med vores far , som lå og sov på sofaen, da jeg hørte det i radioen, da jeg vækkede min far og fortalte ham at kong Frederik var død , fløj han op af sofaen, jeg glemmer det aldrig, min mor var på arbejde. Desværre døde min far selv 2 måneder efter (Anne-Marie Andersen)

- På Riget i aftenvagt. På kar kirurgisk afd. Jeg husker vi havde fået indlagt en ældre dame, der ikke reagerede på vores tale, men da jeg tog hendes hånd og fortalte at kongen var død, reagerede hun. (Ingrid K Madsen)

Spillede kort

- Min mor, bror og jeg skulle have haft hyggeaften med slik og western, men de sendte sørgemusik hele aftenen. (Gitte Elisabeth Milert)

- Jeg var klubmøde i Voldum ungdomsklub og kan huske jeg blev ringet op at vi ikke måtte lave noget med underholdning eller lignende den aften. (Lars Lilmoes)

- Jeg gik på Odder højskole på dette tidspunkt. Der spillede vi kort/whist, og da vi hørte at vores kong Frederik var død, blev dronningen i kortspillet straks opgraderet istedet for kongen. (.. ja vi var jo unge mennesker, som tog det fra den humorristiske side) idag ville vi ta det med mere respekt. (Anne Lise Simonsen)

Havde brækket næsen

- Jeg lå på OUH med brækket næse og hjernerystelse. Kom hjem da Frederik blev begravet. Husker jeg kom ind i stuen, hvor mange naboer var samlet for at følge begravelsen i tv-et. De vendte sig dårligt om for at sige goddag: Jeg var enormt skuffet kan jeg huske. Havde jo været væk i 14 dage. (Helle Jakobsen)

- Husker det som igår, jeg var 13 år gammel, vi sad tæt alle sammen i familien, husker vi græd som end i helvede, det var ligesom alt gik i stå, glemmer det aldrig, en rigtig trist dag. (Pia B. Jensen)

- Jeg var hjemme oå grund af barsel og fulgte med, lige fra Kongens Nytårs tale til han afgik til døden den 14. januar 1972. Jeg følte med hele den kongelige familie og græd også nogle tårer sammen med dem. (Elisabeth Nielsen)

Skulle samle aviser

- Jeg skulle ud og samle aviser, med spejderne. I Frydenlund Det blev aflyst. (Agnethe Dalsgård Krak Sørensen).

- Jeg sad som teenager og så TV , da de afbrød udsendelsen pga af Kongen var død. (Yvonne Haulik Kristensen)

- Var i biografen med en veninde og da filmen var slut og vi kom ud fik vi at vide at kongen var død. (Inge Thode).

- Så det hjemme i mit fødehjem i sort og hvid TV. (Åse YS Madsen).

- Jeg var alene hjemme, min mor og far var til bankospil, som blev afbrudt. Og i radioen blev der spillet klassisk musik. (Laurids Laxy Lausen).

- I min mors mave - blev født 19 dage senere. (Anne Dahl)

- Var til 8-års fødselsdag hos min fætter John Andersen som jo så fylder 58 år i dag. (Sonja Elise Lyngaas)

Blev på kasernen

-Jeg var soldat ved JDR i Holstebro, da måtte vi ikke forlade kasernen da Kong Frederik døde, der gik nogle ekstra dage med det. (Jens Anton Nodesgaard)

- I ungdomsklubben og feste. Vi hørte Doctor hook. ( Hanne Hansen )

- Husker at jeg i en alder af 6 år stod ved Roskilde Domkirke sammen med mine forældre da hans kiste blev først gennem byen...(Anette Milo)

Powered by Labrador CMS