Dronning Margrethe er klar til i aften

Dronning Margrethe fortsætter 59 år gammel tradition, når hun fredag aften igen åbner Aarhus Festuge

Offentliggjort Sidst opdateret

Når Aarhus Festuge fredag aften åbner officielt ved en gallaforestilling i Musikhuset, sker det endnu engang med dronning Margrethe på talerstolen.

Selv om dronningen ikke længere er protektor for den aarhusianske kulturuge, har hun alligevel sagt ja til at holde åbningstalen.

Til stor begejstring for festugens direktør, Rikke Øxner.

- Det er en af vores stolte traditioner. Hun har været med siden festugens begyndelsen i 1965 og blev protektor for festugen, allerede før hun blev regent, siger Rikke Øxner.

Har været med - næsten - alle gange

Det er 59 år siden, at aarhusianerne for første gang fejrede byens kulturliv med en festuge.

Og dronningen har været med alle årene. Bortset fra 2016, da kongehuset aflyste grundet en udlandsrejse, og i 2020 da hele festugen blev droppet grundet coronasituationen.

I januar overlod dronning Margrethe tronen til Frederik, og det betød samtidig, at de kongelige skar ned på antallet af protektioner.

Dronningen gik fra 81 til 20 protektioner.

En af de protektioner, der røg ud, var Aarhus Festuge. 

Sendte alligevel invitation

Festugesekretariatet sendte dog alligevel en invitation til dronningen. Og svaret var positivt.

- Det betyder, at der bliver kastet kongeligt stjernestøv på vores begivenhed, men også på Aarhus som by. Der kommer en særlig storhed over det, når majestæten deltager i vores gallaåbning.

- Det betyder også, at der kommer pressefolk fra hele landet og dækker begivenheden. Der bliver en anden omtale. Men det giver især en stolthed i byen, siger Rikke Øxner.

Dronning Margrethe fortsætter en 59 år gammel tradition, når hun fredag igen åbner aarhusianernes festuge ved et gallaarrangement i Musikhuset. Billedet her er fra sidste års åbning. (Arkivfoto).

Sender igen til næste år

Når festugen næste år har jubilæum, har festugedirektøren tænkt sig at sende endnu en invitation.

- Hvad der skal ske næste år, ved vi jo ikke. Men festugen har 60 års jubilæum, og der kunne vi jo håbe, at det kunne være en anledning til, at dronning Margrethe kunne komme forbi igen. Men lige nu glæder vi os blot over, at dronningen har takket ja i år, siger Rikke Øxner.

Festugen åbner som vanligt den sidste fredag i august, og det er startskuddet for ti dage med cirka 1000 arrangementer i landets næststørste by.

Powered by Labrador CMS