Frederik og Mary hyldet med klap og kanoner
Kong Frederik og dronning Mary er tirsdag blevet taget imod af det norske kongepar i hjertet af Oslo
Det danske kongepar er tirsdag sejlet ind til hjertet af den norske hovedstad, Oslo, til lyden af klapsalver og kanonsalutter.
Dermed har kongeparret påbegyndt deres andet statsbesøg, knap en uge efter at de er kommet hjem fra Sverige.
Til lyden af kanoner
Kongeparret har lagt til kaj ved Honnørbryggen, hvor det norske kronprinspar, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit, har taget imod dem.
Kronprinsparret ankom kort før ankomst til Honnørbryggen, hvor de til lyden af kanonsalutter stævnede ud i en kongechalup for at hente det danske kongepar.
Bød velkommen
Den norske kong Harald og dronning Sonja stod for enden af kajen for at byde kong Frederik og dronning Mary velkommen.
Statsbesøget til Norge tirsdag og onsdag og til Sverige i sidste uge ligger i forlængelse af tronskiftet i januar, hvor kong Frederik overtog tronen fra sin mor, dronning Margrethe.
Der er meget, der ved første øjekast i Oslo ligner kongeparrets besøg i Sverige. Men der er også meget, der afviger.
Kronprinsparret møder op
Mens det svenske kongepar var en central del af programmet i Sverige, vil man se en smule mindre til det norske kongepar på statsbesøget i Norge.
Derimod vil den norske tronarving, kronprins Haakon, og kronprinsesse Mette-Marit spille en større rolle.
Sygemeldt i to måneder
I april lød det fra det norske kongehus, at Norges 87-årige kong Harald fremover skal have færre arbejdsopgaver af hensyn til kongens alder.
Meldingen fra kongehuset kom efter, at kongen havde været sygemeldt i to måneder i forbindelse med, at han fik indopereret en pacemaker efter et ildebefindende under en ferie i Malaysia.
Imens kongen var sygemeldt, varetog hans og dronning Sonjas søn, kronprins Haakon, kongens pligter.
Forsvar og Nato på programmet
Særligt forsvar og Nato var et stort tema i Sverige. I Norge vil programmet derimod centrere sig mere om grøn omstilling, klima og bæredygtighed.
Det er desuden også et område, som kong Frederik tidligere har gjort sig bemærket på.
Han har tidligere sagt, at han som konge vil have fokus på bekæmpelse af klimaforandringer.
Vil tale klima
Hans udnævnelse til klimakonge, der skete under et erhvervsfremstød til Polen i januar, lød dog lidt skævt i nogles ører.
SF har blandt andet ønsket, at kongehuset fremlægger sit klimaaftryk, og miljøorganisationen NOAh var ikke just begejstret for, at kongen fløj i et privatfly stillet til rådighed af Forsvaret til Polen.