40 ÅR I DAG:

Prins Harry er startet på en frisk

Den britiske presse er langt væk. Det samme er de royale pligter. Prins Harry, som fylder 40, nyder tilværelsen i Californien sammen med sin hustru og to børn

Den britiske prins Harry, som 15. september fylder 40 år, ses her under et besøg i Colombia sammen med sin hustru, Meghan. Parret har flere gange skabt uro omkring det britiske kongehus. (Arkivfoto).
Offentliggjort Sidst opdateret

Han og hans hustru har flere gange sat det britiske kongehus i brand og er flyttet langt væk fra den britiske presse.

Søndag 15. september fylder den britiske prins Harry, som er hertug af Sussex og gift med hertuginde Meghan, 40 år.

Prins Harry, født Henry Charles Albert David, er kong Charles' yngste søn og har udviklet sig til at være lidt af et problembarn for kongehuset sammenlignet med storebror William.

Prins Harrys mor, prinsesse Diana, insisterede på, at de to prinser som børn også skulle opleve livet uden for de royale rækker.

De blev taget med i offentlig transport, på fastfoodrestauranter og skulle også stå i kø i Disney World trods deres royale status. De skulle have en forståelse for folket.

Også selv om de gik på en række fine privatskoler.

En lidt mere almindelig barndom håbede Diana at give sine sønner, som mistede deres mor i en bilulykke i Paris, Frankrig, i 1997.

Billedet står klart

Billedet af den dengang bare 12-årige Harry, der går trist bag sin mors kiste, da den blev båret igennem Londons gader, står stadig klart i mange briters hukommelse.

I de senere år af sin ungdom gik prins Harry på det prestigefyldte Eton College.

Her blev han færdig i 2003, hvorefter han arbejdede på en kvægfarm i Australien og et børnehjem i Lesotho i det sydlige Afrika i de formende unge år.

Siden begyndte han på Sandhurst, som er Storbritanniens førende militærakademi. I 2007 blev han udstationeret i Afghanistan.

En udstationering, som stoppede brat efter få måneder, fordi udenlandske medier skrev detaljeret om den. Det var et problem, fordi han blev set som et potentielt mål for fjender i krigen.

I 2012 tog han dog en tur mere i Afghanistan, hvor han var helikopterpilot.

Oprettede Invictus Games

Tiden i militæret inspirerede Harry til at oprette Invictus Games, som er en international sportskonkurrence for veteraner skadet i krig.

Men sympatien i hjemlandet for prins Harry er ikke den samme i dag, som den har været. Forholdet til Meghan er en medvirkende årsag.

Det begyndte ellers lovende, da parret blev gift i 2018 og virkede opsatte på at modernisere kongehuset og have en tæt tilknytning til folket.

Men så begyndte de at få det svært. Den insisterende britiske tabloidpresse blev for meget for parret, der ønskede mere privatliv, særligt efter at de havde fået deres første barn i 2019.

Og så var der meldinger om spændinger med andre medlemmer af kongehuset.

Trak sig fra kongehuset

I 2020 trak Harry og Meghan sig fra kongehuset og blev økonomisk uafhængige. Samme år flyttede de til USA for at få mere ro til familien.

Inden da, i november 2019, havde 72 procent af briterne et positivt syn på prins Harry. Tidligere i år, i februar 2024, var det dalet til 33 procent.

Harry og Meghan har i flere tilfælde skabt uro omkring det britiske kongehus. Det er sket i interviews, og sidste år udgav Harry en selvbiografi, som indeholder en kras kritik af kongehuset.

Parret bor i dag i Californien, USA, med deres to børn, Archie på fem år og Lilibet på tre. Harry og Meghan har sammen selskabet Archewell Productions, som producerer tv-serier, film, dokumentarer og podcasts.

Powered by Labrador CMS