Sådan fejrer han den runde dag

Tv-kokken Claus Meyer har en lang række succesfulde projekter bag sig inden for gastronomi. Og han er langtfra færdig

Offentliggjort Sidst opdateret

Kok, direktør, iværksætter, kogebogsforfatter, foredragsholder og restauratør.

Det er blot et udpluk af Claus Meyers lange cv. Den 27. december fylder han 60 år.

Claus Meyer blev kendt som tv-kok i programmet "Meyers Køkken" fra 1991. Siden har han været med til at etablere en række virksomheder heriblandt Meyers Madhus, Meyers Deli og Meyers Bageri.

Derudover er han medgrundlægger af Michelinrestauranten Noma, initiativtager til Det Ny Nordiske Køkken og stifter af Melting Pot Fonden, der arbejder for bedre liv for især børn og unge.

Brød

Claus Meyer har udgivet mere end 30 kogebøger og har gennem foredrag advokeret for mere fokus på madkvalitet.

Noget af det første, Claus Meyer fremhæver, da han bliver bedt om at se tilbage på sin karriere, er brød.

- Jeg var med til at skabe en ny tradition for at bage brød, lyder det fra Claus Meyer. Nu har han en drøm om at gøre, hvad han har gjort for brød, bare med grøntsager. (Arkivfoto).

- Jeg var med til at skabe en ny tradition for at bage brød, som bygger på dansk fuldkorn og repræsenterer et helt andet håndværksmæssigt kvalitetsniveau, end hvad vi hidtil havde kendt til.

Solgte 350.000 eksemplarer

- Indsatsen har været en drivende kraft i at være med til at engagere danskerne i at bage brød, men også skabt grundlag for en helt ny generation af mikrobagerier.

Claus Meyers første bagebog solgte mere end 350.000 eksemplarer. Desuden har omkring 30-40.000 personer været på bagekursus i Meyers Madhus i de seneste 15 år.

- Det at have været med til at give så mange danskere adgang til den lykke og den mulighed for at glæde andre mennesker med et virkeligt godt brød, det er jeg stolt af.

Nu med grøntsager

Nu har Claus Meyer en drøm om at gøre, hvad han har gjort for brød, blot med grøntsager.

- Jeg kunne rigtig godt tænke mig at finde ud af, hvordan jeg kan bruge mine erfaringer, ressourcer og mit netværk til at hjælpe danskerne med at give grøntsagerne en større plads i deres hverdagsmåltider.

- Og på en måde, hvor det ikke føles som en straf, men som en velsignelse.

Ikke sket det store

Claus Meyer mener dog ikke, at der, på trods af de mange gevinster, der er ved at spise mindre kød og flere grøntsager, er sket den store forandring i danskernes madkultur.

- Vi spiser lige så meget kød, som vi gjorde for 8-10 år siden, så vi lever altså på en måde, der er ude af takt med vores værdier.

FØDSELSDAG

En fødselsdag er den dag i året, hvor en person er født, hvilket ikke må forveksles med en persons fødselsdato, der er den dato personen fødtes (angivet ved dag, måned og år).

Før 1814 var det ikke dagen for fødslen, der blev opført i kirkebøgerne – det var kun dåbsdagen.

I mange kulturer er der tradition for at festligholde fødselsdagen hvert år med særlig fokus på 'runde' fødselsdage.

Der er tale om rund fødselsdag, når alderen er delelig med tallet ti. Runde fødselsdage fejres ofte med en større fest.

Ved 100-års fødselsdage er der tradition for et festtelegram fra HM Dronningen. 

'Halvrunde' fødselsdage er øvrige tal delelige med 5.

Kilde: Wikipedia

Claus Meyer er dog klar over, at det for mange familier kan være vanskeligt helt at droppe kødet i hverdagen.

Større fest

- Det er svært, når man skal lave aftensmad, der glæder andre, og man ikke ved, om man kan lykkes med projektet, medmindre man køber et kilo hakket kød. Jeg kunne virkelig godt tænke mig at være med til at knække den kode.

Fødselsdagen skal fejres med venner og familie til en større fest i det nye år.

Privat er Claus Meyer gift med Christina Meyer Bengtsson, som han har tre børn og en bonussøn med.

Powered by Labrador CMS