163 centimeter fyldt med raseri

Alanis Morissette er en af de bedst sælgende sangerinder i musikhistorien. Ofte med de store følelser på dagsordenen. Den 1. juni fylder hun 50 år

Offentliggjort Sidst opdateret

Den canadiske sanger Alanis Morissette bragede som 21-årig igennem internationalt med sine ørehængende "feministiske fuck off-sange", som en anmelder engang skrev.

Med sin beskedne højde og gemt bag sit hoftelange gardinhår garnerede hun følsomheden med eksplosiv vrede.

Alanis Morissette var lige den type, musikverdenen og generation X havde savnet. Derfor hamrede hun igennem med albummet "Jagged Little Pill" i 1996.

Den 1. juni fylder hun 50 år.

Lå dybt i hende

Musikken lå dybt i hende fra barnsben, og hun udgav sit første album som 14-årig.

Men det helt store internationale gennembrud kom i 1996 med dybt personlige sange som "You Oughta Know, "Ironic" og "You Learn".

Gennembrudsalbummet var én lang hitstribe.

Det indbragte fire grammyer fra det tunge arsenal: Bedste rockalbum, bedste album, bedste rocksang og bedste kvindelige rocksanger. De to sidste til den yngste kunstner nogensinde.

Alanis Morissette ramte en ung generation i solar plexus med kompromisløse tekster om vrede og frustrationer over mænd og overgreb samt en musikbranche, der ofte ikke vil kvinder det godt.

Albummet har solgt mere end 33 millioner eksemplarer, hvilket sender det i top-20 på listen over de mest solgte.

Sled hende op

Den tidlige og pludselige succes sled hende dog op og tog en tid lysten til at lave mere musik. I stedet rejste hun som backpacker til Indien og Cuba.

Hendes næste album, "Supposed Former Infatuation Junkie", kom i 1998 med en ny sangskriverstil, som hendes mange fans ikke var forberedte på.

Albummet strøg dog ind som nr. 1 på Billboards top 200. Det var det højeste, en kvindelig kunstner nogensinde havde solgt på en uge, hvorefter det ret ret hurtigt blev glemt igen.

I 1999 vandt sangen "Uninvited" en Grammy for bedste kvindelige rocksang og bedste rocksang.

Der skulle igen gå fire år, før hendes næste nye album "Under Rug Swept" kom.

Teater og skuespil

Også Alanis Morissettes senere album har klaret sig flot, selv om ingen af dem har nået debutpladens vilde salg og gennemslagskraft.

Til gengæld er karrieren fortsat på andre måder.

Alanis Morissette har bidraget musikalsk til teaterproduktioner og desuden arbejdet som skuespiller. Hun har blandt andet spillet Gud i kultkomedien "Dogma" fra 1999. Hun har også medvirket i flere afsnit af den prisbelønnede tv-serie "Weeds".

Alanis Morissettes kæmpestore gennembrud kom med albummet "Jagged Little Pill". Her satte hun dengang nye ord og toner på unge kvinders liv og kampe. (Photo by Richard Shotwell/Invision/AP)

Undervejs har hun været en insisterende forkæmper for kvinders rettigheder med fokus på spirituel og psykisk velvære.

Da Morissette spillede på odenseanske Tinderbox i 2018, beskrev Gaffas anmelder hende som "dronningen af alternativ rock, angst med kompromisløs og stor sangskriverkunst om skyld, skam, fremmedgørelse, vrede og kærlighed".

Alanis Morissette har siden 2010 været gift med musikeren Mario "Souleye" Treadway, som hun har tre børn med.

Powered by Labrador CMS