En af historiens bedste
Lene Køppen, der fredag 5. maj fylder 70 år, er en af de største stjerner i dansk badmintonhistorie. Imens hun var aktiv, uddannede hun sig til tandlæge
Det er svært at komme uden om Lene Køppen, der fredag 5. maj fylder 70 år, når snakken falder på historiens bedste danske badmintonspillere.
Igennem et årti tilhørte hun den absolutte verdenselite og spillede internationale finaler på samlebånd.
De mange medaljer fra VM, EM, All England og mange andre turneringer kom i hus ved hjælp af flid og en stor dedikation til livet som eliteidrætsudøver.
Begyndte at lave fejl
Køppen var kendt som lidt af træningsnarkoman, og det fysiske overskud gav hende en fordel, når hun stod over for andre topspillere.
De var ofte så udmattede, at de begyndte at lave fejl i de afgørende dueller.
Lene Køppen optrådte altid med et stort smil, men hun var kynisk inde på banen, så snart modstanderne var kørt ned.
To gange
Det fik landsmanden Kirsten Larsen at føle, da de mødtes i 1980 i semifinalen ved All England. Danskerduellen endte med en ydmygende sejr til Køppen på 11-0, 11-0.
I alt nåede Lene Køppen at vinde verdens dengang mest prestigefyldte turnering, All England, to gange i karrieren.
Mange badmintonelskere vil måske huske den meriterende finalesejr i 1979 over japanske Saori Kondo, der førte 7-2 i tredje og afgørende sæt. Køppen fik kæmpet sig tilbage og vandt 11-8.
Trykt på frimærker
I 1977 blev hun verdensmester i både damesingle og mixeddouble (med Steen Skovgaard) ved VM i Malmø - tidernes første officielle badminton-VM.
Hun var også blikfang i forbindelse med badminton-VM i Danmark i 1983. For at promovere begivenheden blev et foto af Køppen trykt på næsten syv millioner 270-øres-frimærker.
Dobbelt VM-triumf
Verdensmesterskabet i Brøndby Hallen var Køppens afskedsturnering, og hun røg ud i anden runde.
- Jeg synes ikke, det var en fiasko. Det er vilkårene, når man stiller op i en turnering. Det var ikke givet på forhånd, at jeg skulle vinde, for jeg stiller op på lige fod med alle mulige andre, sagde hun til DR efter karrierens sidste kamp.
Hun vidste allerede, hvad næste kapitel i livet stod på.
Sideløbende med sin badmintonkarriere uddannede hun sig til tandlæge, og hun bestod den sidste eksamen kort efter den dobbelte VM-triumf i 1977.
Hall of Fame
Qua sin imponerende karriere på det grønne halgulv er hun optaget i både Dansk Idrætsforbunds Hall of Fame samt Det Internationale Badmintonforbunds Hall of Fame.
Hun blev gift med Hans Røpke i 1979, og otte år senere fik de datteren Marie Røpke, som også spillede badminton på topniveau.
Marie Røpke spillede primært double, og hun vandt blandt andet kvindernes hold-EM med Danmark tre gange i perioden 2008-2014.