Det er eksploderet

Sidste år steg antallet af mails til lægen med over 34 procent på landsplan

Arkivfoto: LINDA KASTRUP/Ritzau Scanpix.
Udgivet Opdateret

Citathistorie: DR Sjælland

Når vi har ondt i maven, et underligt udslæt eller skal have fornyet en recept, så vælger stadig flere af os at skrive en mail til lægen.

I Region Sjælland steg antallet af mails i lægernes indbakker med hele 30 procent fra 2019 til 2020, viser helt nye tal fra Danmarks Statistik.

Det skriver DR Sjælland.

På landsplan oplevede lægerne, at der kom over 34 procent flere mails i indbakken i 2020 sammenlignet med året før.

Men selvom det fjerner noget af presset fra venteværelset, så kan de mange mails også tage overhånd, siger Camilla Høegh-Guldberg, der er formand for PLO Sjælland.

– Det er jo et problem, når der kommer så store mængder, at det fylder rigtig meget i dagligdagen. Og tager tid fra de patienter, som vi også gerne vil se, siger Camilla Høegh-Guldberg.

Mails kan nemlig ikke erstatte det fysiske møde mellem patient og læge, der stadigvæk er afgørende for at stille den rigtige diagnose, siger Camilla Høegh-Guldberg.

– Der er faktisk nogle gange forskel på, hvad vi vurderer der skal ses på, og hvad patienterne vurderer der skal ses på. De ting, hvor man gerne skulle lægge en hånd på patienten, eller se noget fysisk, så er mailkonsultation ikke altid en god løsning, siger PLO-formanden til DR Sjælland.

Bedre til at vurdere

Den holdning bakker Anette Grønning, der er lektor i medievidenskab på Syddansk Universitet, op om. Hun forsker netop i mailkorrespondancer mellem læger og patienter.

– Den største ulempe er jo, hvis man ikke får løst sit problem. Så bliver det jo endnu en konsultation, hvor man ikke før løst spørgsmålet. Og det betyder så, at patienten skal henvende sig på en anden måde, siger Anette Grønning.

Derfor skal patienterne blive bedre til at vurdere, hvilke spørgsmål de sender til lægen på mail, siger Annette Houmand, der som praktiserende læge i Slagelse modtager omkring 20 beskeder om dagen.

– Nogle patienter vil nok ikke forstyrre os. Men det ville faktisk ofte være rarere, hvis de havde ringet, så man kunne stille uddybende spørgsmål med det samme.

Forsvinder ikke

Selvom flere af lægerne peger på, at den store stigning nok skyldes coronapandemien, så betyder det ikke, at kontakten på mail mellem patienter og læger forsvinder.

Vi har nemlig vænnet os til nemme løsninger, siger Anette Grønning, der er lektor i medievidenskab på Syddansk Universitet.

– Vi kan gøre det, når vi gerne vil. Det er lidt ligesom med homebanking, hvor vi kan ordne vores ting onsdag aften eller lørdag eftermiddag. Vi behøver ikke at vente på, at der er åbent hos banken eller lægen, siger forskeren fra SDU til DR Sjælland.

I Region Sjælland fik lægerne næsten 280.000 flere mails i 2020 end i 2019. På landsplan var det tal over 2,5 millioner flere mails.

Powered by Labrador CMS