Forfatter på nyt DR-drama: – En utaknemmelig plads
Transformationen fra roman til miniserie, der skal ramme den brede befolkning, har krævet nogle tilføjelser. DR's nye miniserie "Liberty" tager udgangspunkt i Jakob Ejersbos roman af samme navn.
Jakob Ejersbo har skrevet sig ind i den danske litteraturhistorie med sin Afrika-trilogi, der har flere lighedspunkter med hans egen opvækst som barn og ung i Tanzania.
25. februar er der premiere på DR’s nye miniserie “Liberty”, som er baseret på bogen af samme navn, der er den sidste i trilogien.
Men bogen har ikke kunnet overføres en til en til serieformat til den brede danske befolkning.
Derfor har hovedforfatter Asger Leth fortolket og udbygget dele af fortællingen.
Kan ikke slippe afsted med så meget
– Det, man kan slippe afsted med i en bog, kan man ikke altid slippe afsted med i en tv-serie. Så det kræver nogle greb og nogle tanker. Det gør, at det altid er en lidt utaknemmelig plads. Man giver noget, men der er også et overgreb. Det kan man ikke komme udenom, fortæller Asger Leth, der tidligere har instrueret den prisbelønnede dokumentar “Ghosts of Cité Soleil”.
I bogen følger man de to unge drenge Christian Knudsen og Marcus, og fortællevinklen skifter hele tiden mellem de to.
Man er altså inde i hovedet på de unge drenge, og det er herigennem, man beskuer de voksne – og overfladisk stifter bekendtskab med alle de voksnes problemer.
Har måttet opfinde en del
– Man kommer ikke rigtig ind under huden på de historier, de voksne gennemlever. Man skøjter hen over dem, så man forstår godt lidt plotmæssigt, hvad der foregår hos de voksne, men ikke rigtigt. Så det har jeg måttet opfinde, siger Asger Leth.
De ekstra uddybninger, som ikke er med i bogen, har han fundet på sammen med Planen-forfatter Morten Pape og Dicte-episodeforfatter Christoffer Örnfelt, som begge er episodeforfattere på miniserien.
– Hvilket liv tror vi, de har gennemlevet, vi må opfinde relationerne og udfylde de plothuller, der er, for at kunne løfte voksenlagene op til at være ligeværdige med de unge, forklarer Asger Leth.
Løftes ud til bredere publikum
Han mener nemlig ikke, at man kan lave en DR-dramaserie baseret på bogen uden at fremhæve de voksne karakterer mere, end de er i bogen.
– Det er kun med de lag i forskellige aldersgrupper, at man kan lave en DR-dramaserie. Vi kan ikke lave en ungdomsserie, vi bliver nødt til at lave en tv-serie, der rammer hele Danmark. Og dermed forhåbentlig gør “Liberty” ære, men også løfter den op til et bredere publikum.
“Liberty” er udvalgt til at få verdenspremiere ved den internationale filmfestival i Berlin, og herefter får den dansk premiere søndag den 25. februar.