- Jeg mangler ikke noget fra livet

Det er en stor gave at få at forlige sig med døden, siger den 79-årige skuespiller Henning Jensen

Udgivet Opdateret

Henning Jensen kan kigge tilbage på en lang og glorværdig karriere.

Den 79-årige skuespiller har medvirket i hele 114 teaterforestillinger og 94 film- og tv-produktioner.

Der er pragtfulde og særprægede roller iblandt, som stikker ud i hans omfangsrige repertoire.

En af dem har han nu genoptaget, et kvart århundrede efter han senest spillede den - hospitalsdirektøren Bob i den uigenkaldeligt sidste sæson af "Riget", der med undertitlen "Exodus" netop nu kan ses på streamingtjenesten Viaplay.

Siger man s'gu ikke nej til

- Du siger sgu ikke nej til en rolle hos Lars von Trier, siger Henning Jensen begejstret.

- Det er en fryd at arbejde med det menneske. Det, han laver, er altid så originalt og uforudsigeligt, så jeg var helt syg af glæde over at komme i gang igen, lyder det fra den prisbelønnede skuespiller.

Første sæson af "Riget" fik premiere i 1994. Men faktisk begyndte Henning Jensens professionelle parløb med Lars von Trier helt tilbage i 1988.

Her medvirkede Henning Jensen i Lars von Triers filmatisering af "Medea" - i øvrigt sammen med sin hustru, skuespillerinden Solbjørg Højfeldt, og endnu en von Trier-favorit i form af tyske Udo Kier.

Aner ikke, hvad det ender med

- Når du åbner et manuskript fra Lars von Trier, aner du ikke, hvad det hele ender med. Når du læser det igennem, tænker du bare: What?! Han trækker ting ud af ærmet, man ikke har kunnet forudsige. Han er en meget, meget original filmkunstner. Det er han virkelig, siger Henning Jensen og fortsætter:

- Og så er jeg ret vild med Lars i al almindelighed. Han er et geni. Simpelthen. Men det er selvfølgelig den slags kærlighed, der ligger og balancerer meget mellem beundring og angst, havde jeg nær sagt.

Lars von Trier siger ikke særligt meget på settet.

Hvis han kunne telepatere sine instruktioner over i skuespillerne, gjorde han det.

Fik ros af von Trier

Så da indspilningslederen kom hen til Henning Jensen under optagelserne til "Riget Exodus" og meddelte, at Lars von Trier ville sige noget til ham, tænkte han: "Hvad fa'en foregår der her?!"...

Instruktøren kom ganske langsomt gående og rystende - plaget af Parkinsons - hen til Henning Jensen, som gik ham i møde.

- Ja, jeg vil bare sige, at det er sgu ikke så dårligt, det, du laver.

- Jeg kiggede på Lars og tænkte: "Det er løgn! Det står han fandeme ikke og siger!. Nu har vi filmet så meget sammen gennem årene...", siger Henning Jensen.

Blev helt perpleks

- Jeg kan huske engang, jeg spurgte ham, om det var okay, det, jeg lavede, og så svarede han: "hvis jeg ikke siger noget, så er det vel, fordi det er så okay, som jeg kan forvente, at det kan blive fra dig".

Henning Jensen blev nærmest helt perpleks og svarede: Det er jeg da glad for at høre.

- Jeg følte mig løftet op i en helt anden liga. Men så sagde Lars med det samme bagefter: "Ja, nu skal vi jo ikke gå hen og blive højrøvede, fordi SÅ godt er det jo heller ikke. Jeg kan jo ikke løbe rundt og rose dig hele tiden for det, du får din løn for at gøre". Og så gik han igen.

- Det var fantastisk. Jeg fik virkelig et chok, og det var en situation, jeg aldrig tror, jeg glemmer. Jeg har fået ros af Lars von Trier. For satan altså!, skraldgriner Henning Jensen.

Sendt til tælling

"Riget Exodus" er foreløbig det sidste, Henning Jensen har lavet som skuespiller.

For fem år siden stoppede han med at spille teater. Det blev ikke en yndig svanesang, men et grimt kulminationspunkt.

Fire store roller på Det Kongelige Teater på 12 måneder sendte Henning Jensen til tælling.

Siden har den erfarne skuespiller udelukkende lavet film og tv. Men også her har han droslet ned.

Tid til at skrive

Det er, når kunstnere som Lars von Trier kontakter ham, at han takker ja.

Det har frigivet mere tid til at skrive.

I 2020 udkom Henning Jensens selvbiografi "Gennem glasvæggen", hvori han skildrede det psykiske sammenbrud, der overmandede ham i 1978 og udviklede sig til en dyb depression. Hele forløbet fra de første symptomer, til han blev udskrevet fra hospitalet.

Tidligere i år udgav han erindringsbindet "En skidt knægt" om at vokse op tynget af sin mors skam, om at være et forsømt barn med lavt selvværd og en stikirenddreng i forældrenes livslange magtkamp.

Skriver på tredje bog

I øjeblikket skriver Henning Jensen på sin tredje bog.

Og så fylder han 80 år i begyndelsen af 2023.

Adspurgt, hvordan han har det med det, smager han på ordene.

- Jah, hvordan har jeg det med det...

Jeg mangler ikke noget fra livet

- Jeg har selvfølgelig tænkt en hel del over det. Det har betydet, at jeg har forliget mig med døden. Virkelig. Noget, jeg ellers aldrig har tænkt på før. Det var sgu en stor gave at få, siger han.

- Jeg synes ikke, jeg ville kunne få ret meget mere ud af det, end jeg har fået. Jeg mangler ikke noget.

LARS VON TRIER

Lars von Trier (født 30. april 1956 i København som Lars Trier) er en dansk filminstruktør.

Filminstruktøren Lars von Trier er søn af Inger Trier, født Høst (1915-1989), og bærer navnet Trier, men fik på moderens dødsleje i 1989 at vide, at hans far, kontorchef Ulf Trier (1907-1976) ikke var hans biologiske far. 

Det var embedsmanden og modstandsmanden Fritz Michael Hartmann (1909-2000), der var kontorchef i Socialministeriet, og som tilhørte Hartmann-slægten. 

Trier fik dog aldrig noget hjerteligt forhold til sin "nye" far, der ikke ville kendes ved Lars.

Adelsprædikatet von opstod som en morsomhed på filmskolen. 

Triers medstuderende Tómas Gislason fortalte i DR2s temaudsendelse 12. juni 2007, at en lærer, Gert Fredholm, under en heftig diskussion med Trier kaldte ham "von" for at karakterisere ham som aristokratisk i sit filmsyn. 

I sin afgangsfilms rulletekster brugte Trier drillende dette von, som er blevet hængende.

Lars von Trier gik på instruktørlinjen på Den Danske Filmskole fra 1979-83.

Hans film har fra begyndelsen båret præg af eksperimenteren med mediet. Allerede i sin afgangsfilm fra Den Danske Filmskole, Befrielsesbilleder tog han fat på det hypnotiserende udtryk i sin filmæstetik, som siden er blevet videreført i både hans Europa-trilogi og i tv-serien Riget.

Han er kendt for – sammen med Thomas Vinterberg, Kristian Levring og Søren Kragh-Jacobsen – at have udviklet dogmebevægelsen, Dogme95.

Ved den årlige internationale filmfestival i Cannes, hvortil de fleste af von Triers spillefilm er blevet udvalgt, har han vundet juryens førstepris for Breaking the Waves. I 2000 vandt han endelig den eftertragtede Gyldne Palme for filmen Dancer in the Dark.

I 2009 vandt von Trier Nordisk Råds Filmpris for Antichrist. Han er Ridder af Dannebrog.

Kilde: Wikipedia

"Riget Exodus" kan ses på streamingtjenesten Viaplay og får senere premiere på DR.

Henning Jensen har medvirket i svimlende i 114 teaterforestillinger og i 94 film- og tv-produktioner. Blandt pragtrollerne er hospitalsdirektøren Bob i Lars von Triers 'Riget'. (Arkivfoto).
Henning Jensen har medvirket i svimlende i 114 teaterforestillinger og i 94 film- og tv-produktioner. Blandt pragtrollerne er hospitalsdirektøren Bob i Lars von Triers "Riget". (Arkivfoto).
Powered by Labrador CMS