Margrethes sølvbryllupsgave ødelagt

Dronning Margrethe og prins Henriks folkegave i Fredensborg er blevet massakreret efter en stor bommert fra kommunens side

Dronning Margrethe og prins Henriks fik en gave af folket i anledning af deres sølvbryllup i 1992. Denne folkegave skaber nu røre i Fredensborg.
Dronning Margrethe og prins Henriks fik en gave af folket i anledning af deres sølvbryllup i 1992. Denne folkegave skaber nu røre i Fredensborg.
Offentliggjort Sidst opdateret

Gorm Tortzen er godt og grundig forarget. En del af en sølvbryllupsgave til dronning Margrethe og prins Henrik fra folket er nemlig blevet ødelagt - til hans store fortrydelse.

I anledning af regentparrets sølvbryllup tilbage i 1992 forærede danskerne parret en gave i Fredensborg, som blandt andet bestod af en rundkørsel med støbejernslamper og stynede lindetræer, der går igen hele vejen op til Fredensborg slot. 

Værd at vide om folkegaven til sølvbryllupsparret

Folkegaven består af et anlæg, som rundkørslen er en del af. Støbejernslamper og stynede lindetræer går igen i rundkørslen og hele vejen op ad Slotsgade til Fredensborg Slot.

De unikke støbejernslamperne blev fremstillet af en smedemester i Vejen.

Det var Bevaringsforeningen Fredensborg, som stod for indsamling af midler og organisering af gaven.

Gaven fra folket er økonomisk finansieret af private donationer fra blandt andre danske borgere, mens NESA, KTAS og Vejdirektoratet arbejdede gratis.

Det er Fredensborg Kommunes opgave at forvalte gaven.

Kilde: Bevaringsforeningen Fredensborg, TV 2 Lorry, vejhistorien.dk

Men nu er fire af de unikke støbejernslamper blevet fjernet fra rundkørslen, og det har fået 70-årige Gorm Tortzen op i det røde felt.

- Jeg er forarget over, at de har ødelagt en gave, som er fra folket i Danmark. De har massakreret slottets indkørsel og en arkitektonisk helhed. De har ødelagt et samlet koncept ved at fjerne dele af det, fortæller Gorm Tortzen, som er formand for Bevaringsforeningen Fredensborg, til Kendte.dk.

- Og så er jeg forarget over, at vi som forening, der har være initiativtager til gaven og været med til at føre den ud i livet, ikke er blevet inddraget. De har bare pillet lamperne ned uden at spørge, hvad vi mener om det. Det er urimeligt og mangel på respekt, fortsætter han. 

Det vækker forargelse hos 70-årige Gorm Tortzen, at en del af folkegaven til regentparret er blevet ødelagt.
Det vækker forargelse hos 70-årige Gorm Tortzen, at en del af folkegaven til regentparret er blevet ødelagt.

Begejstret regentpar

Den 5. juni 2022 er det 30 år siden, at hele Danmark fejrede sølvbryllupsparret. 

- Majestæten og prins Henrik har blandt andet sagt, at de var glade for gaven, fordi det var en folkegave. Den dag i dag når dronningen skal til og fra Fredensborg Slot, så kører hun jo rundt i rundkørslen og frem og tilbage i gaden, hvor hun selv kan nyde synet af sin gave, fortæller Gorm Tortzen og fortsætter:

- Men det er i lige så høj grad byens borgere, som har glæde af gavn af gaven. Byen er blevet væsentlig smukkere.

70-årige Gorm Tortzen overværede sølvbryllupsparret indvie deres gave fra folket i Fredensborg
70-årige Gorm Tortzen overværede sølvbryllupsparret indvie deres gave fra folket i Fredensborg

Politikerne anede det ikke

Støbejernslamperne er blevet fjernet fra rundkørslen som led i en belysningsplan, som Udvalget for Infrastruktur og Teknik i Fredensborg Kommune har godkendt. Men politikerne var ikke blevet orienterede om, at planen ville ramme folkegaven.

- Forvaltningen har ikke gjort deres arbejde godt nok. Vi har ellers råbt vagt i gevær. Jeg mener, at det er i strid med god forvaltningsskik. Og det støder os på manchetterne, at de ikke har ulejliget sig med at involvere os, fortæller Gorm Tortzen.

Ender formentlig lykkeligt

Onsdag aften den 5. januar skal forvaltningen give en redegørelse til politikerne på et møde i udvalget, oplyser formand Lars Simonsen (R) til Kendte.dk.

- Jeg håber, at folkegaven kan blive reetableret. Og efter jeg har talt med nogle af mine politiske kollegaer, så har jeg en klar forventning om, at der vil være politisk opbakning til det, fortæller han.

Folkegave på den politiske dagsorden

På et møde tilbage i September 2020 godkendte Udvalget for Infrastruktur og Teknik en ny belysningsplan for Fredensborg Kommune. 

Det har betydet, at fire af støbejernslamperne nu er blevet pillet ned i rundkørslen.

Ifølge formand for Udvalget for Infrastruktur og Teknik, Lars Simonsen (R), har politikerne været uopmærksomme på, at belysningsplanen ville ramme folkegaven. 

Forvaltningen havde nemlig ikke orienteret udvalget om, at støbejernslamperne ville blive fjernet. 

Havde politikerne vidst det, så havde de ikke godkendt det. Der er sket en bommert, oplyser Lars Simonsen til TV2 Lorry. 

Han vedkender sig dog det politiske ansvar. 

- Engang imellem sker der fejl, og så må man rette op på dem, lyder det fra formanden til TV2 Lorry.

Onsdag den 5. januar skal forvaltningen givet en redegørelse på et møde i udvalget.

Lars Simonsen håber, at folkegaven kan blive reetableret. Og han har en forventning om, at der vil være politisk opbakning til det.

Kilde: TV2 Lorry
Powered by Labrador CMS