Græsk sangstjerne er blandt de allerstørste

Nana Mouskouri har udgivet plader på adskillige sprog, og det har gjort hende til en af verdens bedst sælgende sangere. Søndag den 13. oktober fylder hun 90 år

Offentliggjort Sidst opdateret

Nana Mouskouris sproglige alsidighed

Nana Mouskouri har udgivet omkring 1600 sange på 21 forskellige sprog, hvilket understreger hendes imponerende sprogkundskaber.

Hendes evne til at synge på mange sprog har bidraget til, at hun er en af de bedst sælgende kvindelige kunstnere nogensinde.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Et imponerende sprogøre og en unik sangstemme har medvirket til, at græske Nana Mouskouri i dag roligt kan kalde sig en af de største sangerinder gennem tiden.

Mouskouri, der søndag den 13. oktober fylder 90 år, er en af de kvindelige kunstnere, der har solgt flest album nogensinde.

Hendes imponerende sprogkundskaber har medvirket til, at hun gennem en lang karriere har udgivet sammenlagt cirka 1600 sange på 21 forskellige sprog. 

Det skriver organisationen Unicef, som hun siden 1993 har været ambassadør for.

300 millioner album

I alt er det blevet til over 300 millioner solgte album. 

Det placerer hende sammen med Madonna øverst på listen over solgte album for en sangerinde.

Nana Mouskouri sang i april den franske nationalsang i forbindelse med en ceremoni i Athen forud for OL i Paris i år. Søndag den 13. oktober fylder hun 90 år. (Arkivfoto)

Foruden hendes sproglige alsidighed har Mouskouris særlige stemme ofte fået opmærksomhed.

Stemmen er blandt andet unik, fordi hendes ene stemmelæbe er tykkere end den anden. Det skriver den britiske avis Daily Mail, der interviewede hende i 2018.

- Meget bedrøvelse i mit liv

Dengang sagde Mouskouri desuden, at det kan have påvirket hendes stemme, at hun voksede op i et borgerkrigsramt Grækenland.

- Der har været meget bedrøvelse i mit liv. 

Blandt andet krigen. Det efterlader en særlig smerte, og det kan folk måske høre i min stemme, sagde hun til Daily Mail.

Født på Kreta

Ioanna Mouskouri, som hun egentlig hedder, er født på Kreta, men flyttede som lille til Athen.

Her kom hun på musikkonservatoriet og begyndte hurtigt at synge jazz på natklubber i den græske hovedstad for at få økonomien til at hænge sammen.

I 1961 fik hun sit første hit med "The White Rose of Athens".

To år efter repræsenterede hun Luxembourg ved melodigrandprix i London. Men det var Danmark, der løb med sejren i 1963, og Mouskouri måtte nøjes med ottendepladsen.

Har kæmpet med mangelende selvtillid

Trods sin succes har hun gennem sin karriere kæmpet med generthed, manglende selvtillid og sceneskræk.

Ikke desto mindre har hun optrådt over 10.000 gange - også mange gange i Danmark - og stort set altid været på turné.

Mouskouri, som mange vil kende på et par karakteristiske sorte briller, var fra 1994 til 1999 medlem af Europa-Parlamentet for Grækenlands konservative parti, Nyt Demokrati.

Powered by Labrador CMS