Bøger har fulgt kulturens vandrepokal hele vejen
Det er svært at sætte en overskrift på Morten Hesseldahls liv og karriere. Teater, journalistik og litteratur væver sig ind i hinanden hos manden, der fylder 60 år 11. december
Det er svært at sætte en overskrift på Morten Hesseldahls liv og karriere. Teater, journalistik og litteratur væver sig ind i hinanden hos manden, der fylder 60 år 11. december.
Selv beskriver han sig som "en slags kulturens vandrepokal".
Og sandt er det, at han er gået fra den ene kulturelle toppost til den næste.
Forlagschef, direktør og teaterchef
Først forlagschef og direktør på en række forlag, siden som direktør på dagbladet Information, kulturdirektør i DR, teaterchef på Det Kongelige Teater og senest som administrerende direktør for Gyldendal.
Hos sidstnævnte stoppede han i 2022, da bestyrelsen krævede nye øjne på forretningen.
Fire år forinden var Morten Hesseldahl trådt ind ad døren med den opgave at modernisere det gamle forlag og gøre det klar til en digital fremtid.
Det lykkedes på lange stræk, men regnskabet var utilfredsstillende, særligt på grund af den nye streamingtjeneste Chapter, og så måtte direktøren stoppe.
Han fortalte, at han ville bruge den næste tid med familien, og så ville han "tænke sig om".
Spændingsroman og børneserie
I pausen har han fået tid til at skrive en spændingsroman, "Absalon", der handler om Danmark før, under og efter Den Kolde Krig, ligesom han har skrevet de første bind i en børneserie om to drenge, Lucas og Mikkel.
De nye udgivelser lægger sig oven i de 14 romaner, som Morten Hesseldahl har skrevet siden 1992. Tre af dem med forfatteren Mich Vraa.
De falder ind under betegnelsen "internationale thrillere", hvor storpolitiske konflikter påvirker dansk virkelighed.
- Som regel begynder jeg at skrive, fordi jeg har fattet interesse for et eller andet foruroligende. Fundamentalisme for eksempel eller nationalisme eller sammenbruddet på Balkan.
- Sydamerika dukker også op ved flere lejligheder, hvilket utvivlsomt skyldes, at jeg som purung backpacker gennem et år rejste kontinentet tyndt, skriver Morten Hesseldahl på sin hjemmeside.
Filosofi, grafisk teknologi og økonomi
Lige så mangefacetteret karrieren har været, lige så forskellige uddannelsesvalg har han taget.
Morten Hesseldahl har studeret filosofi, er uddannet i grafisk teknologi og har desuden en eksamen i økonomi.
Dertil studier i ledelse ved New York University og en MBA fra Copenhagen Business School.
Men litteraturen har været en ledetråd siden barndommen i Odense. Når han ville på eventyr, satte han sig ned for at læse en bog.
Den kunne være skrevet af Thøger Birkeland eller Ole Lund Kirkegaard, som lagde fundamentet til kærligheden til litteraturen.
Det samme gjorde tegneserier, og det i en sådan grad, at Morten Hesseldahl efter gymnasiet drev en tegneseriebutik i Odense med en kammerat.
De ville ikke nøjes med at sælge tegneserier. De ville lave dem selv, så de indrettede en tegnestue i baglokalet.
Morten Hesseldahl er gift med Karen Borch Jørgensen, der er maler og illustrator. De er forældre til en datter, Rebecca.