Jean-Marc Bosmand fylder 60 år
Fik ekstrem stor betydning for spillet udenfor grønsværen
Jean-Marc Bosman, der i dag onsdag den 3. oktober bliver 60 år, huskes meget lidt for sine bedrifter inden for fodboldens kridtstreger, men fik ekstremt stor betydning for spillet uden for grønsværen.
Han udfordrede de gældende regler, som indtil 1995 kunne stavnsbinde fodboldspillere, selv om de ikke var bundet af en kontrakt, og den belgiske midtbanespiller kom til at stå fadder til den såkaldte Bosman-dom.
Jean-Marc Bosman var selv havnet i en prekær situation, hvilket fik ham til at tage kampen mod systemet.
Forlangte overgangssum
Hans kontrakt med RFC Liege var udløbet i 1990, og han havde fundet en ny klub, men Liege forlangte alligevel en overgangssum for Bosman og stillede sig på den måde i vejen for skiftet.
Ifølge de daværende transferregler kunne en spillers klub forlange et beløb, når spilleren fandt en ny klub, selv om kontrakten var udløbet.
Situationen fik Bosman til at sagsøge RFC Liege, Belgiens Fodboldforbund samt Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa), og sagen endte på bordet hos EU.
Det udløste i 1995 dommen, der sikrer, at fodboldspillere kan skifte kvit og frit, når deres kontrakt er udløbet.
Revolutionerende
Dommen var revolutionerende for arbejdskraftens frie bevægelse inden for EU.
Tidligere havde der i europæiske ligaer været begrænsninger, så en klub maksimalt måtte bruge to eller tre udlændinge på deres hold, men den begrænsning blev fjernet for spillere, som er statsborgere i et EU-land.
For at tage denne kamp modtog Bosman i 1996 Knud Lundberg Prisen, der tildeles "en person, der har gjort en ekstraordinær indsats for at fremme fodboldens fornemste værdier ud over kamp og konkurrence - nemlig leg og fairness".
Som spiller fik han 20 U-landskampe for Belgien, og fra 1983 til 1988 optrådte han for Standard Liege.
Mens retssagen stod på, spillede han for nogle mindre franske klubber, inden han sluttede af med fem år i Olympic Charleroi i hjemlandet.