Morten Søndergaard fylder 60 år

Debuterede som forfatter i 1992 og har to gange været nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris

Offentliggjort

Digtsamlingen "Sahara i mine hænder" var den første fra Morten Søndergaards hånd.

Den udkom i 1992. Seks år senere fulgte "Bier dør sovende", der for alvor slog navnet fast.

Det i sådan en grad, at han to gange har været nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris. 

I 2002 for digtsamlingen "Vinci, senere" og i 2005 for "Et skridt i den rigtige retning". 

Men selv om Morten Søndergaard, der fylder 60 år 3. oktober, først og fremmest er digter, ville det være forkert at sætte ham i bås.

Ren magi

For han er samtidig optaget af andre genrer - for eksempel installationskunst og lydværker.

Bogstaver kan nemlig bruges til andet end at danne ord og sætninger. Det opdagede han allerede som barn, hvor han boede i nærheden af et bogtrykkeri. 

I en container foran trykkeriet fandt han kasserede blytyper, som han fyldte lommerne med. Hjemme gav hans mor lov til, at han måtte smelte dem i en gammel stegepande.

- Det var både farligt og giftigt, men det var ren magi, når bogstaverne smeltede og forvandlede sig til en skinnende tyngde, som kunne antage nye former og betydninger.

Det har Morten Søndergaard fortalt.

Morten Søndergaard favner vidt. Han er meget andet end digter.

Ordapoteket

Et af hans mest kendte kunstværker er "Ordapoteket", der består af ti sproglige medicinæsker. En for hver af de ti ordklasser.

Inde i æskerne er ingen medicin, men indlægssedler, hvor man kan læse om bivirkninger, overdosering og anvendelse af den enkelte ordklasse. 

Kan man for eksempel bruge præpositioner, hvis man er gravid? Og hvad med verber - løber de over i modermælken, hvis man ammer? 

Ordapoteket, der er oversat til ti sprog, har været udstillet både herhjemme og i udlandet.

Morten Søndergaard er uddannet fra Forfatterskolen og er desuden cand.phil. i litteraturvidenskab på Københavns Universitet.

Otte år i Italien

Foruden at skrive sine egne bøger oversætter han andres. Blandt andet den argentinske forfatter Jorge Luis Borges. Han døde i 1986 og regnes for en af Sydamerikas mest anerkendte forfattere. 

Morten Søndergaard var indtil 2016 gift med forfatter Merete Pryds Helle, som han har to børn med. Familien boede i otte år i Italien, først i Vinci og senere i Pietrasanta.

Oplevelserne derfra spiller en central rolle i flere af hans værker, blandt andet "Vinci, senere" og "Processen og det halve kongerige".

Blandt de priser og legater, Morten Søndergaard har modtaget, er Michael Strunge Prisen og Drachmannlegatet.

Hans seneste digtsamling, "Til", udkom i 2023.

Powered by Labrador CMS