Suzanne Brøgger fylder 80 år
Som ung gik hun med turban, lod sig fotografere nøgen og skrev om orgier med begge køn
For den unge Suzanne Brøgger var kernefamilien den sikre død.
Når hun i dag bliver bedt om at udpege sin yndlingsbog, er det "En gris som har været oppe at slås kan man ikke stege" valget falder på.
Bogen skildrer det stille hverdagsliv i landsbyen Løve ved Slagelse, hvor hun flyttede til for 55 år siden.
18. november fylder Suzanne Brøgger 80 år.
Genudgiver den lille bog
I den anledning genudgiver Gyldendal den lille bog, der udkom første gang i 1979.
Seks år tidligere var hun debuteret med "Fri os fra kærligheden", der som titlen antyder er et oprør mod ægteskabet.
I 1978 fulgte "Creme Fraiche", hvor hun beskriver sine første seksuelle erfaringer med en mange år ældre fransk diplomat.
Inspirationen fik hun fra den amerikanske forfatter Henry Miller, som havde opfordret hende til at skrive om sig selv. "Det er det eneste, du ved noget om", havde han sagt, da de engang mødtes.
Bogen, der er oversat til tyve sprog, blev gennembruddet, som gjorde Suzanne Brøgger berømt og berygtet i en bredere kreds.
Bringer sig selv i spil
"Tone", "Ja", "Jadekatten" og "Sølve" er andre romaner, der har vakt debat.
Ikke bare for deres afsløringer af familie hemmeligheder og andet sårbart, men også for forfatterens måde at bringe sig selv i spil på.
Som ung gik hun med turban, lod sig fotografere nøgen og skrev om orgier med begge køn. Det så eftertrykkeligt, at hendes person til tider er kommet til at overskygge forfatterskabet.
Selv har hun fortalt, at den myte, hun skabte, ikke handlede om hendes eget liv, men om andres drømme og forventninger til, hvem hun skulle være.
Dette efterår bidrager Suzanne Brøgger til "The EU Songbook", som består af seks sange fra hver af de 27 EU-lande. Her står hun for en gendigtning af Poul Henningsens "Man binder os på mund og hånd".
Desuden har hun sammen med sanger Isam B oversat H.C. Andersens "I Danmark er jeg født" til engelsk.
Læste russisk og fransk
Tidligere i år udkom "På væggen", hvor Suzanne Brøgger skriver om de forfattere, musikere og filosoffer, der har inspireret hende igennem et helt liv.
Suzanne Brøgger blev født i København, men boede en del af sin ungdom i Bangkok, hvor hendes stedfar var udstationeret.
Hun blev student fra Th. Langs Gymnasium i Silkeborg og læste siden russisk og fransk på Københavns Universitet.
Hun færdiggjorde aldrig studierne, men begyndte i stedet at skrive reportager til danske aviser og blade fra rejser i Mellemøsten, Vietnam og det daværende Sovjetunionen.
Fokus på kvinders vilkår
Mellemøsten vendte hun tilbage til for fem år siden for at medvirke i et DR-program, hvor hun med journalist Puk Damsgård rejste til Syrien for at sætte fokus på kvinders vilkår, blandt andet i den berygtede al-Hol lejr.
Suzanne Brøgger har modtaget en lang række priser, hvoraf PH-prisen, De Gyldne Laurbær, Dansk Kvindesamfunds Mathildepris og Dansk Litteraturpris for Kvinder er de store.
Siden 1991 har hun været gift med litteraturforsker og forfatter Keld Zeruneith, med hvem hun har datteren Luzia Zeruneith.
Hun er antropolog og har gjort Suzanne Brøgger til mormor.