Han sad 38 år i dit fjernsyn

Mogens Rubinstein gjorde økonomi og politik begribeligt for tv-seerne

Offentliggjort Sidst opdateret

Det er umuligt at nævne navnet Mogens Rubinstein uden at tænke på Danmarks Radio.

Især husker mange seere ham som vært på "Pengemagasinet". Men hans ansigt toner også frem, når talen falder på folketingsvalg.

Sammen med kolleger som Bent Stuckert, Mette Fugl og Birgit Meister var det ham, der rapporterede fra gangene på Christiansborg og analyserede stemmetal og vælgerbevægelser i valgstudiet.

38 år

Mogens Rubinstein, der fylder 75 år den 7. november, var ansat i Danmarks Radio i ikke færre end 38 år.

I 2016 lod han sig pensionere, og da han havde sidste dag på "P1 Orientering", var det med de beskedne afskedsord: "Det var mit sidste bidrag til public service".

Når han i dag tænker tilbage, så var han især glad for, at dagene var så forskellige.

Mogens Rubinstein var ansat i Danmarks Radio i 38 år. Mange seere husker ham fra valgaftener og "Pengemagasinet". (Arkivfoto).

Blandet landhandel

- Mit job var en blandet landhandel, hvor ikke to dage var ens. Den afveksling var noget af det rigtige sjove.

Mogens Rubinstein blev som nyuddannet journalist ansat på "Radioavisen" i 1979, hvor han fik arbejdsmarkedet som sit område.

Det blev siden udvidet med erhverv og økonomi, og de stofområder tog han med, da han i 1980 flyttede over på "TV Avisen".

"Pengemagasinet" kom til i 1996, og de næste otte år gjorde Mogens Rubinstein torsdag efter torsdag seerne klogere på privatøkonomi og erhverv.

700.000 så med

Omkring 700.000 seere fulgte med, når han som redaktør og vært i den bedste sendetid gjorde svære emner let forståelige.

Ikke kun udadtil var hans ansigt kendt. Som medarbejderrepræsentant i DR's bestyrelse spillede han også en rolle på de indre linjer.

Licens i Danmark

Her kan du blive klogere på licensen i Danmark, der finansierer public service-indholdet:

* Du skal betale licens, hvis du er over 18 år og har et licenspligtigt apparat. Det vil sige tv, radio, computer eller smartphone.

* Medielicens vil i 2017 koste 2492 kroner om året. Man kan vælge at betale månedligt eller halvårligt.

* Medielicensen går til at sikre, at vi i Danmark kan se tv og høre radio uden reklamer og fri for politiske interesser.

* Danmarks Radio er forpligtet til at levere public service, som dækker over nyheder, undervisning, kunst og underholdning.

* Pensionister og førtidspensionister kan søge om af få halveret medielicensen, hvis deres indkomst ikke er for høj.

* 67 procent af medielicensen går til DR, der bruger den til at lave radio, tv, net og koncerter for.

* DR får årligt cirka 3,7 milliarder kroner fra licenspengene.

* De regionale TV2-stationer får ni procent af den årlige licens, og to procent går til Radio24Syv, mens én procent går til, at der kan laves lokalradio og -tv rundt omkring i landet.

* Cirka 2,4 millioner husstande betaler licens.

Kilde: Danmarks Radio og Kulturministeriet.

Han blev valgt ind i bestyrelsen i 2003 og sad dermed med ved bordet, da det tre år senere viste sig, at byggeriet af DR Byen og DR Koncerthuset var blevet meget dyrere, end bestyrelsen havde forventet.

Det var det værste

- Det måtte jo så håndteres, og det medførte en meget stor fyringsrunde. Det har været det værste, sagde Mogens Rubinstein i forbindelse med sin pensionering.

Han har bevaret kontakten til DR, idet han er formand for Venneforeningen, der blandt andet støtter DR SymfoniOrkestret.

Ikke mange af de gamle tilbage

Derfor kommer han jævnligt i DR Byen, men der er ikke mange af de gamle kolleger tilbage. Faktisk kun Steffen Gram på udlandsredaktionen.

Mogens Rubinstein har to sønner med sin nu afdøde kone, ministerråd i Udenrigsministeriet Lisbet Rubinstein.

I dag lever han sammen med Anette Ragn-Jensen, der ligesom ham har en fortid i DR.

Fødselsdagen fejrer han med hende, børn, svigerbørn og seks børnebørn.

Powered by Labrador CMS