Skip to main content

Eventyret lever også i Mørke

Nina Rasmussen foretrækker de ubetrådte egne i verden. I ny bog giver hun ordet til andre kvindelige eventyrere. Den 6. august fylder hun 80 år

Nina Rasmussen og hendes mand, Hjalte Tin, har rejst verden rundt, siden de var unge. Den 6. august fylder Nina Rasmussen 80 år. (Privatfoto).
Nina Rasmussen og hendes mand, Hjalte Tin, har rejst verden rundt, siden de var unge. Den 6. august fylder Nina Rasmussen 80 år. (Privatfoto).Free

Nina Rasmussen og Hjalte Tin blev kendt for deres motorcykelrejser med børnene Ida og Emil igennem 1980’erne og 1990’erne.

Da parret første gang rejste ud, var pigen et år og drengen fem. Nogen mente, at det grænsede til børnemishandling at sætte de to små på tank og passagersæde.

Andre - og de var langt flere - slugte bogen "Held og lykke" om de lyshårede børn, der åbnede hjem og hjerter, hvor de kom frem på turen fra Los Angeles i USA til Rio de Janeiro i Brasilien.

Turen var så stor en succes, at familien med samme koncept senere tog til Østen, ligesom de har kørt fra Cape Town i Sydafrika til Kairo i Egypten.

Var den yngste

På den sidstnævnte rejse var Emil 17 år og den yngste, der nogensinde selv har kørt igennem Afrika på motorcykel.

I dag er han og Ida for længst voksne, men forældrene har fortsat eventyret. I snart 50 år har de rejst - ofte sammen, som da de i 2010 kørte Jorden rundt i elbil.

Dengang var elbiler helt nye og knap færdigudviklede.

Andre rejser er gået til kurderne i Irak og Syrien, og alle oplevelser omsætter parret til foredrag og bøger.

Nina Rasmussen, som fylder 80 år den 6. august, tager også gerne afsted alene. Helst til muslimske lande som Iran, Saudi-Arabien og Yemen.

Den del af verden fascinerer hende så meget, at hun i 2006 konverterede til islam og tog på pilgrimsrejse til Mekka.

Ærgrer sig

Hun er ikke religiøs, men det er meget nemmere at rejse i den islamiske verden, når hun kan sige, at hun er muslim.

Af samme grund har hun føjet det arabiske "Aisha" til sit navn.

Indtrykkene af islam har hun beskrevet i bogen "Pilgrim i Mekka". Formålet var at gøre læserne klogere på religionen, men omtalen af bogen kom mest til at handle om hende selv.

Det ærgrer hun sig over.

De seneste to år har det på grund af coronapandemien været småt med rejserne. Da virusset brød ud, befandt parret sig på Sicilien, hvor politiet bad dem rejse hjem.

Mødte hinanden på Christiania

Siden har de opholdt sig hjemme i Mørke på Djursland. Huset, de bor i, består af sammenstillede sekskanter og ligger på en bakketop med den flotteste udsigt.

Tiden har Nina Rasmussen udnyttet til at skrive en bog for Kvindelige Eventyreres Klub. 50 medlemmer bidrager med hver sit eventyr. Selv skriver hun om at rejse i Yemen.

Nina Rasmussen er uddannet tekstiltegner på Kunsthåndværkerskolen i København med speciale i stoftryk.

Hun og Hjalte Tin mødte hinanden på Christiania i 1974 og besluttede tidligt, at de ville have børn og rejse. Det blev deres levevej.

- Jeg synes, at jeg har fået alt, hvad jeg har ønsket, siger hun til Ritzau.

Foruden at være mor til Emil og Ida har hun Max og Lisbeth fra et tidligere forhold.

Del din kommentar