Kostede ministerjobbet: -Jeg er ikke bitter

Under Poul Nyrup var socialdemokraten Ole Stavad skatteminister ad to omgange. Siden har den 75-årige nordjyde både været forbi kommunal- og regionalpolitik

Offentliggjort Sidst opdateret

- Det fylder overhovedet ikke noget som helst hos mig længere, og det vækker ingen følelser hos mig.

Så klar var konklusionen, da tidligere skatteminister Ole Stavad i 2023 talte ud til TV2 Nord om den sag, der i 1994 kostede ham ministerjobbet.

En sag, der dog langtfra satte et punktum for nordjydens politiske karriere.

Han blev endda skatteminister igen, og i dag sidder Ole Stavad, der lørdag 1. juni fylder 75 år, som regionsrådsmedlem i Region Nordjylland for Socialdemokratiet.

Valgt til Folketinget i 1980

Ole Stavad er uddannet bankmand og blev valgt ind i Folketinget i 1980.

Han markerede sig særligt på det skattepolitiske område. Både med ordførerposter og som formand for Folketings Skatte- og Afgiftsudvalg.

Derfor var det også oplagt, da statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) i januar 1993 udnævnte Ole Stavad til ny skatteminister.

Samme år overtog Spar Nord Bank hovedparten af den konkurstruede Himmerlandsbanken.

Det viste sig dog året efter, at Spar Nord Bank havde fået et uretmæssigt skattefradrag på 173 millioner kroner i forbindelse med overtagelsen, hvilket blev en stor sag på Christiansborg.

Og der sluttede Ole Stavads første periode som skatteminister i det, der blev udlagt som en fyring.

Ikke bitter

- Jeg er overhovedet ikke bitter, for det var mit eget valg. Sådan er den politiske virkelighed. Jeg var endda med til at udpege min egen efterfølger, sagde han til TV2 Nord sidste år, da han talte ud om sagen.

Senere viste en undersøgelse, at embedsmænd havde givet ukorrekte oplysninger til ministeren.

Ole Stavad, der fylder 75 den 1. juni, er her fotograferet i 2001, hvor han var erhvervsminister. Da Bendt Bendtsen (K) efterfølgende overtog ministerstolen, havde han i et halvt år adgang til Ole Stavads e-mails. (Arkivfoto).

Ole Stavads ry var heller ikke mere plettet, end at han i 1998 vendte tilbage som skatteminister. Senere blev han erhvervsminister og var det frem til regeringsskiftet i 2001.

Her overtog De Konservatives Bendt Bendtsen stolen i Erhvervsministeriet. Og også Ole Stavads computer.

Dermed fik Bendt Bendtsen adgang til Ole Stavads e-mails og indsigt i, hvordan Socialdemokratiet ville angribe den nytiltrådte minister. Det fortalte den tidligere konservative partileder i 2022. Adgangen havde han i et halvt år.

Blev ikke borgmester

Ole Stavad blev i Folketinget til 2007, hvorefter han uden held forsøgte at blive borgmester i Jammerbugt Kommune.

I 2016 meddelte han, at hans tid i politik var slut efter det kommende kommunalvalg.

Men i mangel af en oplagt kandidat, der kunne repræsentere Jammerbugt Kommune og hjembyen Brovst, lod han sig overtale til at stille op ved regionsvalget i 2017.

Og her sidder Ole Stavad stadig i dag. Han har endnu ikke meddelt, om han agter at genopstille ved næste regionsvalg i 2025.

Privat er Ole Stavad gift med Kaja, har to børn og flere børnebørn. Parret bor i Brovst i Nordjylland.

Powered by Labrador CMS