Peter Gæmelke fylder 70 år 

Som præsident for Landbrugsraadet var Peter Gæmelke i 14 år et af de helt store dyr på landsbrugssletten

Offentliggjort

Peter Gæmelke: En markant skikkelse i dansk landbrug fylder 70 år

Peter Gæmelke, tidligere præsident for Landbrugsraadet, har spillet en central rolle i dansk landbrugspolitik gennem flere årtier. Den 7. januar fejrer han sin 70-års fødselsdag, mens han reflekterer over sin indflydelse og de mange forandringer, han har været vidne til.

Selvom han har trukket sig tilbage fra de mest fremtrædende poster, er han stadig aktiv i debatten om landbrugets fremtid. Hans klare holdninger til den grønne omstilling og samfundets ansvar for landbrugsarealer viser, at hans engagement i landbrugets udvikling fortsætter.


Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Som præsident for Landbrugsraadet var Peter Gæmelke i 14 år et af de helt store dyr på landsbrugssletten.

Samtidig var han en magtfuld figur i den alliance mellem landbruget og Venstre, der længe har sikret erhvervet en unik position i dansk politik.

Den 7. januar fylder Peter Gæmelke 70 år.

Overtaget af sønnen 

Selv om han stadig bor på slægtsgården Røjgård ved Vejen, er driften overtaget af sønnen.

Gæmelke trækker heller ikke længere i trådene i Venstres top som medlem af partiets hovedbestyrelse og forretningsudvalg.

Men partikortet ligger fortsat i tegnebogen, og da han udtalte sig afvisende om en CO2-afgift på landbruget, gav det store dønninger.

Sine faste meninger har han fortsat. Ikke mindst om aftalen om den grønne trepart, som kan ende med at forandre det danske landbrugslandskab.

Flot kompromis 

Aftalen som sådan kalder han et flot kompromis på tværs af Danmark.

- Men dem, der har ønsket, at man tager 20 procent af Danmarks landbrugsareal ud og laver skov og natur, de skal også være med til at betale regningen.

- De 8000 bønder, der er tilbage, skal ikke betale. Det er en samfundsinvestering og et kæmpe samfundsindgreb, siger han.

Karrieren begynder 

Peter Gæmelke blev landbrugsuddannet i 1977 og senere merkonom.

Efter nogle år som driftsleder ved Dalum Landbrugsskole overtog han i 1983 den fædrene gård, Røjgård, ved Vejen, som han videreudviklede.

Samtidig begyndte hans organisatoriske karriere at tage form.

Først som lokal landboforeningsformand i 1990. Kort efter blev han 2. viceformand for De Danske Landboforeninger (siden Dansk Landbrug).

I 1995 blev han præsident for Landbrugsraadet, som i dag hedder Landbrug & Fødevarer.

Peter Gæmelke, der 7. januar fylder 70 år, stod i spidsen for dansk landbrug i en epoke, hvor strukturforandringer slog igennem, og nye krav til miljøet for alvor pressede sig på.

Massive forandringer 

Gæmelke havde i en lang årrække med massive forandringer i landbruget alle de betydende poster inden for erhvervet - inklusive som præsident for den europæiske landbrugsorganisation, Copa.

I de mange år, han var en flittig og udadvendt topfigur for landbruget, tog andre sig af bedriften derhjemme. Men i 2009 sagde han stop for at få mere tid til gården og andre ting i livet.

Røjgård blev undervejs fusioneret med fem andre gårde. De godt 500 hektar - omkring 1000 fodboldbaner - drives i dag som svine- og planteproduktion af sønnen, mens Peter Gæmelke går lidt til hånde.

Formand og golf 

Hans primære beskæftigelser i dag er som formand for bestyrelsen i Foreningen Velliv og næstformand i pensionsselskabet Velliv.

Desuden er han formand for Løvenholm Fonden. Det folkeoplysende engagement plejer han i styrelsen for Askov Højskole.

Der bliver også tid til yndlingshobbyerne, som er jagt og golf.

Peter Gæmelke er gift med Tove, der er byrådspolitiker i Vejen Kommune. De har sønnen Hans Christian og datteren Anne.

Fødselsdagen fejres med familie og gode venner.

- Jeg har i mit liv især som præsident oplevet voldsomme fødselsdagsfejringer, så denne gang har jeg brug for at holde det stille og roligt, siger Peter Gæmelke.

Powered by Labrador CMS